fujiwaramuro architects designs a house in hiroshima with a circular planted pathway
 

fujiwaramuro architects designs a house in hiroshima with a circular planted pathway

 

designed by fujiwaramuro architects, ‘house in mukainada’ is a compact family dwelling in the japanese city of hiroshima. located in a quiet residential neighborhood, the single storey wooden structure encloses a total floor area of just over 75 square meters. the brief called for a home suitable for an elderly couple that would facilitate their passion for gardening. internally, the clients desired a large space that could double as a gallery or workshop.

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
all images by toshiyuki yano

 

 

in response, shintaro fujiwara and yoshio muro of fujiwaramuro architects proposed a house that integrated a concrete promenade. connected to the property, this circular planted pathway incorporates designated areas for natural vegetation. as the house is positioned at a diagonal angle in relation to the rest of the site, it not only offers daylight and views of the surrounding mountains, but also privacy from adjacent plots.

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
‘house in mukainada’ is a small family dwelling in the japanese city of hiroshima

 

 

the pathway completes its circumference internally, with a paler timber flooring used to delineate the space. this central living area is adjoined by a kitchen, an office/guestroom, a bedroom, and a bathroom. space for two parked cars is provided externally. the house is intended to become a gathering place for local residents, including the parents and children of neighbors living nearby.

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the structure encloses a total floor area of just over 75 square meters

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the brief called for a single storey home suitable for an elderly couple

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the clients desired a large space that could double as a gallery or workshop

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the central living area is adjoined by a kitchen and an office/guestroom

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
a circular planted pathway incorporates designated areas for natural vegetation

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the house is positioned at a diagonal angle in relation to the rest of the site

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
space for two parked cars is provided

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
the house is intended to become a gathering place for local residents

fujiwaramuro-architects-house-in-mukainada-hiroshima-japan-designboom-02
floor plan / level 0

 

 

project info:

 

location: mukainada, hiroshima, japan

principle use: single family house

site area: 329.1 sqm
building area: 82.81 sqm
total floor area: 76.04 sqm
storeys: 1
project architect: shintaro fujiwara, yoshio muro
project team: fujiwaramuro architects
structure: wooden
photography: toshiyuki yano

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • can anyone expand on the the eathquake and adiabator provisions?

    rich
  • “intended to become a gathering place for local residents” …I sure hope they add 360 degree lighting to those potholes in the circular pathway.

    Jim

    JimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,179 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine