new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye
 

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

hofmandujardin rethinks the way we say goodbye to our loved ones with the design of a new funeral center. following a personal experience, the architects have initiated the project to give the deceased a beautiful farewell, celebrating their life and bringing back ceremonial elements of the past. comprising a sequence of three rooms, developed around the place of the coffin as an epicenter, the structure aims to connect timeless values of our existence to modern ways of life. 

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

 

 

the dutch architecture studio has identified three key moments in the procedure of a funeral: the gathering of friends and family, the actual ceremony of remembrance, and a third moment of social encounter, which it has then translated into a series of three carefully shaped rooms. ‘the lack of places for worthy send offs results in unease feelings during crucial moments in our lives,’ explains founding partner michiel hofman, ‘naturally following our design philosophy shaping intuition®, focusing on the intuitive values of human beings, we designed a funeral centre which tries to break this discomfort,’ he continues, ‘the design combines timeless qualities with elements of our modern ways of life.’

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

 

 

the first room is enclosed by a ‘memory wall’, a multimedia screen, which greets guests with videos and photographs shared by family and friends, to form a lively collage celebrating their life. in the middle of the funeral center, the space for the remembrance ceremony is shaped as a triangle, offering intimacy for both small and bigger groups. its two curved walls and the ceiling bend inwards to define a passage where the coffin is placed, while behind, an expansive empty space opens towards a panorama of the surroundings, implying a flow back towards nature and closing the circle of life. timber clad walls and floor create a warm and comfortable atmosphere in the third room, which is designed as an opportunity to enhance social relations after the ceremony. ‘the way we say goodbye to our loved ones is a very personal decision,’ explains barbara dujardin, founding partner at hofmandujardin, ‘we designed a funeral center which is specifically suitable for its function, and at the same time leaves room for interpretation – we think that sad moments in our life should be beautiful at the same time.’

  new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

 

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

new funeral center by hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

 

 

project info:

 

design: hofmandujardin

team: barbara dujardin, michiel hofman, fabian van den bosch, theo brouwer, iker hernández

area: 1600 m2

renderings: VERO visuals

drawings: hofmandujardin

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine