FUSO cuts warehouse to create patios that let light flow through offices in paris FUSO cuts warehouse to create patios that let light flow through offices in paris
mar 24, 2016

FUSO cuts warehouse to create patios that let light flow through offices in paris

FUSO cuts warehouse to create patios that let light flow through offices in paris
(above) a glass façade and sun protection system replaced former industrial doors
all images courtesy of FUSO atelierd’architectures / © clement guillaume 

 

 

 

located on the outskirts of paris, FUSO atelier d’architectures has transformed an 1800sqm storage facility into a workspace for a company that aims to welcome its subsidiaries on a site located strategically nearby their historic headquarters. the conversion of this warehouse into offices raised two critical points: natural light and thermal comfort. to solve them, the size of the volume (60m x 30m x4.3m) and the lack of façade openings were considered, leading them to do two main interventions: opening two exterior patios and creating closed spaces in the interior using prefabricated timber.


small-scaled open spaces encourage collaboration between coworkers

 

 

 

to favor a playful and warm atmosphere, offices and meeting rooms were made of structural wooden panels. these elements were prefabricated using digital machining, enabling fast implementation onsite, without the need for lifting equipment. the acoustically treated space was structured without partitioning it in order to let natural light flood into the depth of the volume and to install all technical parts like networks, smoke detectors, and air conditioning.

 

the patios were cut from the mass volume of the old storage room and are framed by floor-to-ceiling windows that let natural light flow inside, blurring the frontier between outdoor and indoor spaces.


private offices and meeting rooms made of structural wooden panels


view from the open-space and the new patios


three meeting rooms connected through a corridor


the new patios allow an open partition of working spaces


digital processed wooden panels allow maximum precision and fast installation


free cooling & acoustic systems plugged on the roofs


different sections intended for different uses 


the new patio created inside the existing patio


scheme of the operational levels

 

 

project info:

 

architects: fuso atelier d’architectures
location: 6 rue jean martin, 93400 saint-ouen, france
architect in charge: jerome balas & daniel garcia architectes
project team: iph (structural engineering+ economy), balas (installations engineering) , serial (acoustical)
area: 2250.0 sqm
project year: 2015
photographs: clement guillaume

client: sci jean martin
surface: 1.330m² offices +920m² outdoor
cost: 2.1m €
program: transformation of a warehouse in offices

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news