future-scape architects: 44:63 future-scape architects: 44:63
aug 31, 2011

future-scape architects: 44:63

’44:63′ by future-scape architects, yokohama, kanagawa, japan all images © future-scape architects




tokyo-based firm future-scape architects have completed ’44:63′, a single family residence located in yokohama, japan. derived from the local building code, the base floor area of any dwelling may not exceed 44 square meters. containing enough space on the site for a larger structure, the design circumvents this law by incorporating three open air courtyards which occupy an additional 13 square meters into the floor plan providing an increased footprint of 63 square meters. the vertical chasms create a visually spacious configuration without physically expanding the usable interior space.

entrance facade




sited within a dense neighborhood, the home is accessed by an alley leading diagonally between two adjacent structures. upon entering the first floor of the structure, visitors immediately find the private sleeping areas of the home arranged around a central lavatory. three prominent light wells partially bordering the primary hallway and bedrooms allow fresh air to naturally ventilate the spaces through operable glass doors. stairs lead to the upper level living and kitchen spaces which present a strong visual connection to the sky and surrounding urban scenery. the reflective interior surfaces respond to constantly shifting lighting qualities and weather conditions. opportunities to proceed to the outdoor roof terraces continue this experience of isolation within civilization.

view of alley and street from the entrance

front door

(left) passage and the bedroom to lavatory (right) passage from the lavatory to bedrooms

interior view from entrance

view of lavatory from a bedroom

lavatory and a bedroom beyond

view of lavatory from bedroom

view of courtyard and stairs from bedroom

courtyard separates two ground floor bedrooms

(left) courtyard with bedrooms on each side (right) sky is reflected within floor to ceiling glass windows

stair leading to upper level living spaces and kitchen

kitchen and outward views through courtyard

living room bordered with courtyards

view of courtyard and stairs from the living room

living space and courtyard

living space and stairs leading to roof

view of courtyards from living space

view of living room and courtyard from another courtyard

site plan

floor plan / level 0

floor plan / level 1

roof plan


context plan / level 0

context plan /  level 1

conceptual diagram




project info:


architect: daigo ishii + future-scape architects structural engineers: oga structural design office


location: yokohama, kanagawa, japan client: parents and child use: house


site area: 113.05m2 building area: 44.80m2 floor area: 90.20m2 completion date: october, 2010


structure: reinforced concrete exterior finish: resin mortar finished with ceramic silicon paint interior finish: floor concrete painted by polyurethane paint wall: reinforced concrete finished with resin mortar and acrylic emulsion paint ceiling: reinforced concrete finished with resin mortar and vinyl paint with high gloss

  • Looks like a hospital

    Nemo says:
  • Nikita House

    alejo says:
  • so like, when can i move in?

    tris says:
  • How many windows to clean!!!

    Dario says:
  • very cold and uninviting…I´ll second the “looks like a hospital”-comment.

    tooma says:
  • Despite the look, i´m impressed by the high quality of the finishing. Incredible.

    Fernando says:
  • I thought: looks like a hospital or clinic of some kind..even before I saw the comments..I wouldn’t live there..

    muchacha says:
  • Nice house of torture: you can probably jet wash your bedroom. How considerate of the designer.

    Archic says:
  • Visual privacy but lots of natural light and access to fresh air. Everything you want when conducting alien autopsies, with ambience to match…

    areas 52 and 53 says:
  • Incredible the amount of light that was brought inside, despite de dense and tall neighborhood even in a rainy day. Congratulations.

    Cris says:
  • I see a lot of ceiling-mounted drapery tracks, but no drapes. Some colour and furniture might help. It would probably still feel like a hospital, but maybe not so bad.

    Certainly not shown to its best advantage.

    DetailBear says:
  • nice…i like it…

    kane says:
  • Sterile.

    Cedric says:
  • nice. like it very much. although i think i need to wear gloves or wash my hand regularly so as to not make any marks on the walls!

    mercy says:
  • nightmare!

    fred says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.


a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news