in the context of a dense urban landscape it is logical that the rising start-up community would turn towards the highly efficient concept of co-working for their professional solutions. these spaces must effectively combine the positives of both public and private arenas, offering the professional users an efficient resource platform whilst also encouraging social interactions and accommodating for the temporary visitor. in the core of ho chi minh city and enclosed in the center of a large factory complex, G8A’s ‘jungle station’ sets the benchmark for conceptual design of such spaces. the entirely refurbished printing factory responds not only to the logistical complications of shared program condensation but reflects on the intangible experience of shared space.


all images by tran nhat quang

 

 

G8A‘s conception of a tropical environment that also facilitates the flow between the various programs is possible via the feature element of the ‘green connector’. the vegetal spine runs centrally through the space both horizontally and vertically, remaining visible from any public zone of the building. more than a simple combination of potted plants, the cooling and calming capacities of the green connector occupies all echelons of the space, from large succulents to hanging creepers and an aromatic herb garden. this green connector also plays the role of ‘social connector’ as traffic allows itself to pause among the foliage.


the entirely refurbished printing factory reflects on the intangible experience of shared space

 

 

with resting and working stations dotted along the central plantations, the specialized coffee bar caters for a relaxed break. by opening a central chasm and removing a large part of the roofing, natural sunlight is filtered through the layers of leaves and allowed to spill through the building, enhancing the sensation of a naturally tropical, vegetal environment. as the sunlight shifts over the building, the users are able to feel in touch with the natural advancement of the day. each closed office space, distributed rationally along the facades is able to view this luminous centerpiece.


a conception of a tropical environment is possible via the feature element of the ‘green connector’

 

 

to focus and highlight the presence of the green organic volumes, architectural elements are left raw, minimal and monochromatic. here, G8A creates a balance by reintroducing traces of the structure’s industrial past, revealing operational and technical elements of the building such as support beams, ventilation systems and cabling. details of industrial character — exposed textured brick and dark steel — are contrasted with the organic elements prevalent throughout.


the vegetal spine runs centrally through the space both horizontally and vertically


to highlight the presence of the organic volumes, architectural elements are left raw and monochromatic


by opening a central chasm, natural sunlight is filtered through the layers of leaves


G8A creates a balance by reintroducing traces of the structure’s industrial past


details of industrial character are contrasted with the organic elements prevalent throughout


detailed section

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news