located in a largely residential area, organic design’s commercial tenant building features a homelike appearance, less reminiscent of a business and more of other houses in the neighborhood. the japanese studio has developed the ‘two stories building’ with gabled roofs that integrate well with the surrounding structures, while a dotted pathway attracts passersby’ attention towards the inside.

gabled roofs and a dotted pathway add homelike feel to organic design's commercial building
photos by yukinori okamura

 

 

at a time when cities are flooded with commercial buildings developed to emphasize economic efficiency and profitability, organic design sought an economical project which also introduces qualities that resonate with the community. during the creative process, the studio considered two main themes: how the design should relate to the neighborhood, and how to arrange a visitor’s approach from the street to the businesses inside.

gabled roofs and a dotted pathway add homelike feel to organic design's commercial building

 

 

‘the existing cityscape, until around the 1990s many buildings in this suburb featured conventional low gable roofs, hip roofs, or pavilion roofs,’ explain the architects, ‘flat roofs appeared in the past 15 years or so as condominiums, apartment complexes, and commercial buildings popped up here and there. now these flat-roofed office buildings and condos are becoming more common here.’ the decision to design the building as a gabled-roof, low-rise volume that does not stand out from the skyline of its block aims at introducing it as something familiar to the mix of generations of the area.

gabled roofs and a dotted pathway add homelike feel to organic design's commercial building

 

 

while developing the visitors’ approach theme, organic design explored ways to act on psychological mechanisms as they pass in front of the building, and from the door to the rooms inside. first, people’s latent desire for new experiences is roused from the street in front as they notice the dotted pathway, which spreads onto the two entrance doors. before entering the different rooms, visitors briefly pass through buffer zones which the designers call ‘experience chambers’, developed to reset their mood. similarly, a staircase leading to the second floor also serves as a mood-altering chamber, shifting their perspective the same way, through a dotted, blue-colored static space before they enter the business area.

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news