gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in china
 

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in china

in the chinese city of haining, gad · line+ studio has completed the renovation of ‘zhejiang perfect production factory’. situated next to the estuary of qiantang river, the industrial park has been redesigned around a simple landscape of courtyards, connecting volumes, and streamlined circulation. 

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

central courtyard and service center in the evening, image © arch-exist photography

 

 

after in-depth analysis of both the site and the production process requirements, gad · line+ studio decided to focus on ‘streamlining’ the complex. to streamline the industrial production process and also the life of industrial workers and managers who will live and work there. from the consideration of production-based logistics, the architect extruded the four buildings along the edge of the site to maximum extent, and connected them via the perimeter circular driveway to achieve efficient access, thus forming an inner courtyard that returns to life in the remaining space of the center site.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

a corner of the courtyard houses and mountain trails, image © jianzhi-arch photography

 

 

adjacent to the road, external service workshop is arranged on the east side. the basic production workshop is arranged on the north side and adjacent to the subsequent phase II land. dust free workshop and laboratory are arranged along the spillway on the west side. the landscape interface facing the qiantang river on the south side is used for building r&d office and living supporting complex building. the fifth group of volumes – dining hall and life service center are arranged in the center of the site as the convergence node of life behavior streamline.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

a corner of the courtyard houses and mountain trails, image © jianzhi-arch photography

 

 

this layout forms a central and radioactive functional organization structure that provides the most efficient path connection for workers’ daily production work and after-work life. after sorting out the bottom logic of the efficiency of the park, a spatial composition about restriction and enclosure has been presented. with the natural landscape as the center, there is a certain closed inward space, which also establishes a sense of security, shelter and identity of the living environment psychologically.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

connection of roof trestle and evacuation staircase, image © arch-exist photography

 

 

the architect selected the workshop evacuation stairs, maintenance pack-way of rooftop solar panels, the paths cross the pool, the indoor stair of trail, and indoor stairs of office buildings, covered them in a uniform weathering steel, and made them either visible or sunken. auxiliary circulation lines of evacuation stairs and walkways are arranged outside the functional block of the workshop, making the redistribution of internal space more free. the corridor and stairs hanging from the wall provide a convenient path for workers to the canteen and lodging house as well as a place for workers to take short breaks. the stairs on the roof provide convenience for the maintenance of the solar panels at the top, as well as outdoor activity space for workers to climb high and look far away.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

u-glass facade and external evacuation staircase facing inner courtyard, image © arch-exist photography

 

 

facing the bank of qiantang river, the scenery around the project is often of the same color as the sky and the water. white corrugated steel plate and ultra-white u glass are selected as the main materials for the exterior wall. while being integrated into the big scene, the two strongly contrasting materials create different textures for the outside and inside of the park.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

u-glass façade facing the inner courtyard at night, image © arch-exist photography

 

 

facing the outside, the exterior wall of the building is decorated with white corrugated steel plate, and the longitudinal window, corrugated texture and folding roof form the ‘mountain’ of the dry, simple “solid surface” texture. facing the inside of the park, continuous u glass forms a continuous translucent state, and forms a completely different texture in the day and night — cool and gentle in the day but warm and transparent in the night. the building rises against the water in a light manner, reflecting the daily work and activities of the building through the facade.

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

external weatherproof steel evacuation staircase, image © arch-exist photography

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

logistics entrance to staff canteen, image © arch-exist photography

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

looking west from the pool to the staff dormitory, image © arch-exist photography

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

image © jianzhi-arch photography

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

winding bridges and plank roads, image © jianzhi-arch photography

gad · line+ studio completes the riverside 'mountain house' factory in zhejiang, china designboom

winding bridges and plank roads, image © jianzhi-arch photography

 

 

 

project info:

 

project name: zhejiang perfect production factory (phase1)
previous architecture design: GLA design
architecture reconstruction & landscape design & interior design: gad · line+ studio
chief architect: peidong zhu
design team (GLA):
architect: peidong zhu, xiaofeng shen, yufei wang, yue gong, zhihang chen, daoqing xie, jian zhou, jianhua feng, guohua huang
design team(gad · line+ studio):
architect: peidong zhu, xiaoyu sun
landscape: shangyang li, jianbo jin, chenjuan su, ruixian tang
interior: yuting jin, jia liu, xiaoyu cai, jianguo shi, moran liu, weilong chen, chuanjie gu
location: jianshan new district, haining, zhejiang
design period: 2015-2018
completion time: 2019
client: zhejiang perfect automobile technology co., ltd
site area: 20,716 square meters
floor area: 26,004.2 square meters
structure: steel structure, reinforced concrete frame structure
photography: arch-exist photography, wen studio, jianzhi-arch photography

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,066 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine