aiming to create an open and lively gathering place for the villagers of dongziguan, china, gad · line+ studio has completed an activity center based on the design language and local materials of the country’s rural parts. the center is built in two floors, with a first level open to the outside, and a second level that is partially connected to it, and has dual functions of weddings, funerals and other spontaneous activities.

gad.line +studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
all images by fan yi & zhao yilong

 

 

describing it as a ‘micro-small world under the big roof’, the chinese studio has integrated spaces for various functions into the structure that invite passersby to freely come and go or stay for a longer time. chess and card areas, sports and other daily life activities coexist with spaces for more formal occasions, such as gatherings, theater performances, weddings, and funerals, while the air, light and nature virtually become the background of public life.

 this chinese village activity center sits under a continuous zig-zag roof in steel and timber
villagers talking to each other in the open space

 

 

the site is located at the junction of the old and new villages, north of the dongziguan affordable housing in fuyang. compared to the use of the majority of current activity centers in villages, which have lost their vigor due to long-term closure, the dongziguan activity center hopes to continue the unique vitality of the area through open and lively spatial scenes. describing it as ‘the practice of public and the storage of memory’, gad.line +studio built the center together with the villagers’ construction team. the entire structure sits under a continuous steel and timber roof complete with multiple skylights. low hanging eaves and extensions define spaces where people relax, while the combination of small-scale units and corridors of different heights creates a three-dimensional, rich spatial sequence. the grey-brick wall is in a prismatic convex and concave arrangement, topped with dark colored stone that is hand-polished by local villagers, using common local building materials.

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
the structure’s roof

gad.line +studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
looking at the open space at the bottom from the passageway between the old and the new villages

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
the interior space from the two level platform

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
activity center and daily life of villagers

 this chinese village activity center sits under a continuous zig-zag roof in steel and timber
villagers can move around freely

gad.line +studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
under pressure eaves and visual limitations

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
epitaxial boards and big eaves

 this chinese village activity center sits under a continuous zig-zag roof in steel and timber
grey space under eaves

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
overview of the east zi guan village from the air

gad · line+ studio's chinese village activity center sits under a zig-zag roof in steel and timber
general layout

 

 

project info:

 

architects: gad × line+ studio

location: dongziguan village, fuyang district, hangzhou, china

gross built area: 686.6 square meters

lead architect: meng fanhao design

team: zhu min, he yaliang, cao zhe (intern)

structural design: hu damin, qian luxi

equipment design: cui daliang, zhang yueqiang, wang yang

landscape design: greentown akin

client: changkou town government in fuyang district of hangzhou

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom