cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland
 
cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland
nov 17, 2012

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland

‘galleria vedeggio-cassarate’ by cino zucchi architetti, lugano, switzerlandimage © cino zucchiall images courtesy of cino zucchi architetti

 

 

 

tunnels are historically environmental intrusions, albeit efficient transportation time-savers through otherwise pristine landscapes. italian practice cino zucchi architetti came up with an idea to functionally beautify the tunnel and entrance point to lugano that connects to the milan-zurich highway, at the same time serving as a sculptural screen for the machinery and construction work currently being erected in a larger scale urban revitalization project. the 25-meter long serpentine structure grows subtly out of the ground, flourishing into a curving fluid timber ribbon in plan and elevation.

 

the greater perceived form is in reality made up of parametrically-designed spruce posts ranging in length, reaching the highest point at ten meters. the connection of the individual sections into the ground are concealed by a bed of white rocks to lend to a purer idea of the concept, rather than cluttering the visual impact with subsidiary details. the optical effect of the sculpture offers a dynamic range of views that vary according to the observer’s position in comparison to the the wall. a playful rhythm of solids blending into voids and vice versa are created on the surface by the many concave and convex faces, further animated by the speed at which the viewer passes by.  

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandsculpted materials define an aestheticimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandstructure transitions out of the groundimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandindividual wooden posts anchored into hidden connections in the groundimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandthe roadway to the tunnel leading into lugano and the highway to milanimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandplayful shadows change with the time of day and seasonimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandgradient transparencies as a result of the viewer’s angle to the sculptureimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandconstruction and vehicles hidden behind the 10-meter tall screenimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandbird’s eye viewimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandimage © cino zucchi

 

 

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandsite plan

 

 

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerlandfloor plan

 

 

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland3D model

 

 

cino zucchi architetti: galleria vedeggio cassarate, switzerland

  • Cino Zucchi is the most copied contempory architect. This inventive partition connects with the landscape and with the viewer, because we can see how its made; with the simplest of materials. It folds and collapses the space around it as an appropriate entrance to a tunnel through a mountain. Please take note of that commercial practices, before sticking a similar bit of fancy-fencing around a shopping centre car park.
    Some piccies of its construction would be good DB?

    efs
  • SUPERB ! Elegant, stylish, what a stunning concept ! Erasing the coldness of concrete by bringing the lightness of wood and the air “squeezed” in between each slat !
    5 * .
    Bravissimo …..

    Barricades1968

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,095 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine