gens conceals contemporary disneyland home in traditional gabled roof
 
gens conceals contemporary disneyland home in traditional gabled roof
dec 04, 2016

gens conceals contemporary disneyland home in traditional gabled roof

 

 

tucked away in the small village of zutzendorf in the picturesque alsace region, local studio gens (association liberale d’architeture) has completed a quaint house titled disneyland. with zoning in the area existing in the form of historical precedent rather than city mandate, the home aims to fit within the volumetric context of its neighbors while offering an entirely new form of living inside.  the most notable feature manifests as the large gabled roof clad in natural timber planks and local tiles that keep with the formal and material vernacular.

gens_disneyland
the first floor features an open plan open to the south through a continuous glass wall
image © ludmilla cerveny (also first image)

 

 

with regards to local typography, this is as far as the gens-designed home complies. underneath the pitched canopy, a ground story wrapped in typical white walls opens entirely to the southern garden through retractable glass partitions, allowing for a large covered outdoor patio space. the open ground floor plan is constrained only by a sauna and shelf structure, allowing the rest of the footprint to be inhabited as the owner likes.

gens_disneyland
the south-facing patio acts as an extension to the house complete with an integrated washbasin
image © ludmilla cerveny

 

 

hovering over the living area the deep gable – sans-soffit – exposes its impressive timber trusses to the ground floor, creating a new landscape and retreat with a large rectangular void cutting transversely through the repetitive beams that frame views east/west. opening the large doors that close the void, natural light is allowed to penetrate indirectly into the center of the home, offering continuous daylight from above throughout the day.

gens_disneyland
a wood burning fireplace heats the space from the ground floor, taking advantage of the concrete floors thermal mass to contain and radiate heat
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
the roof plenum offers offers a landscape of carpentry
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
looking through the void in the roof truss system
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
a fixed book shelf and sauna are the only constraining features of the plan, everything else is mobile and can be moved to suit the owner’s needs
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
sky-lit bathroom
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
inside the sauna
image © ludmilla cerveny

gens_disneyland
the backside of the home is clad in corrugated metal panels, reminiscent of the agricultural architecture
image © ludmilla cerveny

 

 

project info:

 

 

program: private residence
context: alsace village
location: zutzendorf; bas-rhin, france
collaborators: terranergie be thermique / barthes bois be structure
floor area: 114 m2
cost: 155,600 euros
completion: 2015
photographs: ladmilla cerveny

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,021 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine