two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura
 

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

the azriel faculty of design’s workshops building ‘eco-tubes’, ramat gan, israel, contains several workshops (wood, metal, foam, paint and more), classrooms, offices, and galleries, as well as the department of jewelry design. the building is part of the planned renovation of the campus by geotectura.

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

 

 

the proposal allows evacuating the workshops that are dispersed around the campus and bring them all under one roof in a central building designed to accommodate all the departments. the option to build additional floors will enable further growth and a concentration of efforts within the campus.

 

 

geotectura’s concept of a compact shape led to the minimal use of materials while maximizing natural light until late afternoon. the building’s unique shape is based on polygonal segments with ecological glass and excellent insulation along the sides. the polygons extend the length of the southern façade, making it possible to place more workshop tools that require optimal natural light. the arched design creates optimization of maximal workstations receiving natural soft lighting.

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

 

 

the shape of the building traces the sun’s path and enables natural lighting suitable for the workshops in all hours of their daily operations. louvers provide shade for the glass curtain walls and block direct sunlight, and further soften the intensity of the natural lighting. unlike conventional construction in israel, the shape of the workshops building, together with the louvers and the insulating glass, prevents heat buildup in the building; this lightens the burden on the air conditioning system and boosts energy savings. the louvers are placed from east to west, and do not allow the sun rays to warm the building’s façades throughout the day.

 

 

 

 

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

 

 

 

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

 

 

 

two translucent cylinders of wooden louvres extend the design college campus in ramat gan, by geotectura

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,193 subscribers
    - see sample
    - see sample