with the mountains at their back and the sea at their feet, two blocks were arranged by gerner gerner plus in such a way on a slightly sloping terrain that the residents are treated to a spectacular 180° panoramic view of the deep-blue lybian sea from crete. while one building is intended for guests, situated behind it and somewhat higher is the main building — sixty meters long.


‘house by the sea’ by gerner gerner plus in crete
images by rupert steiner

 

 

the ground plans of austrian based firm gerner gerner plus‘ ‘house by the sea’ project are straight-lined and functionally organized. the living and lounge areas are aligned to face the sea, whereas ancillary rooms and access routes are located in the rear. two highlights dominate the grounds: the large-sized pool with outdoor bar and a seating group nearby, also a patio illuminated from above, which is used as a herb garden. surrounded by stone walls, the plants are protected from strong winds, fine slits simultaneously ensuring sufficient air circulation.


with the mountains at their back and the sea at their feet

 

 

the top-class craftsmanship strikes the eye, setting the highest of standards especially in the processing of the stone. for instance, the glass safety barriers were not simply placed onto the stone steps, but integrated into them, and the drain channel crafted in the finest stonemasonry. once a wasteland, now like a paradise garden – but at first it took a considerable outlay to make it viable as a building site. one major issue was the drainage of floods cascading down in heavy rainfall.


the residents are treated to a spectacular 180° panoramic view of the deep-blue lybian sea

 

 

building materials were mainly locally sourced, hence a large part of the walls is made of a cretan stone. despite the mild climate, gerner gerner plus’ austrian standards were priority. core insulation and underfloor heating ensure warmth and comfort even in the winters, which tend to be somewhat cooler.


while one building is intended for guests, situated behind it and somewhat higher is the main building


surrounded by stone walls, the plants are protected from strong winds


the living areas are aligned to face the sea, whereas ancillary rooms and access routes are located in the rear


building materials were mainly locally sourced

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news