GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentina
 
GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentina
nov 20, 2012

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentina

located on the edge of the historic center of the city, in the province of córdoba, argentina, sits the bicentennial civic center, an administrative complex designed by argentine practice GGMPU arquitectos and lucio morini. measuring more than 700 meters, the structure is situated along the suquia river connecting the two separated communities via a new vehicular bridge. the landscaping of the promenade area has transformed this once abandoned sector into a new downtown front.

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © claudio manzoni (also main image)

 

 

the development consists of two new buildings, the first is a medium-rise structure which houses the ministries. the faceted prism is made entirely of concrete based on a square cuboid measuring 45 meters high with a 20-degree rotation at 16 meters. the movement generates a complex morphology based on triangles, producing a distinct play of light and shadows. a series of geometric rhomboid-based combinations were explored to instill tri-dimenstionality to the planes of the facade. the edifice is located over a shallow pool which can be drained for larger public gatherings and events.

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinabridge to compleximage © claudio manzoni

 

 

the second building houses the administrative functions and continues the language of the first structure with smaller scaled rhomboids located along its horizontal volume. situated over a concrete base, parking and areas for social events are incorporated into the complex. the top surface hosts a green roof with grass and foliage to help regulate the temperature of the structure, allowing the sun to reach the edifice in the winter while sheltering it in the summer.  the extension of the section provides spaces free of partitions allowing the configuration of offices to be arranged as desired. the governor’s house is located on top of this plane, consisting of a single story freestanding object with mirror-clad faces. the next phase of the project is the completion of the administrative area, and the construction of the convention center.

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinarhomboid facadesimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinalocated in front of a shallow pool to reflect the structureimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © claudio manzoni

 GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © leonardo finotti

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © GGMPU+lucio morini

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaoutdoor corridorimage © GGMPU+lucio morini

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © leonardo finotti

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaimage © GGMPU+lucio morini

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaconference hallimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinainterior stair wellimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaopen officesimage © claudio manzoni

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinagovernor’s houseimage © GGMPU+lucio morini

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinainterior courtyardimage © leonardo finotti

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinasite plan, phase 1

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinasite plan, phase 2 & 3

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaelevation

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaelevation

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinaelevation

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinasection

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinafloor plan / level 0

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinafloor plan / level 1

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinafloor plan / level 2

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinafloor plans

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinadetail

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinadetail

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinadetail

GGMPU arquitectos + lucio morini: bicentennial civic center, argentinadetail

 

 

project info:

 

title: centro civico del bicentenariolocation: córdoba, argentina.client: government of the province – córdobacompletion / construction: 2011- 2012architects: GGMPU arquitectos: gramática/morini/pisani/urtubey + lucio moriniproject manager: arq. guillermo pozzobóncollaborators: arqs. julia garayoa, adrián castagno, verónica gordillo, diego andres gómez, mariana pelliza, guadalupe daher, cecilia villareal, luciana antonucci, agustín elies, gonzalo manzanaresconsultants: fragueiro & novillo ings., arq. h. pasetti, ingenia, tecnoseguridad, m. mangupli & cia, peusso , twins ingenieria, vanoli & associates, decibel,  tecno riego, del bianco & associatesbuilding area: 24.781,60 sqmconstruction company: electroingenieria s.a

Save

Save

Save

Save

  • Creatively an expression of sophomoric desperation. Does the world really want to know. This building looks like an architectural exercise that failed because it was built.

    Kenneth Smythe
  • main tall building
    heavy. clunky. like a prison. no sense of delight.
    water is the source of life in its flow and magic
    this only restrains life and creativity

    Paedra

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,074 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine