architects matteo ghidoni and enrico dusi have created ROOM, a public installation in mexico city. the 43 square meter, concrete block construction forms a triangle, broken by the insertion of two circles of different sizes. the larger of the two sits a few centimeters above the ground with a diameter of two meters — making it a comfortable size to function as an entrance. visitors are able to enter at the base of the sand hill, within, that culminates in a series of planted cacti. from the surrounding sidewalk, the smaller of the two circular cutouts sits above eye level, but from within the shape functions as a porthole with a diameter of 60 centimeters. the bright pink interior further indicates the interior space’s separation from the surrounding city — forming a tiny natural oasis on a busy commercial street.


matteo ghidoni and enrico dusi have designed a triangular pavilion for a commercial street
image © juan benavides

 

 

unlike in the interior, matteo ghidoni, of salottobuono, and enrico dusi chose to leave the exterior bricks without decoration — meaning that these surfaces could be used by the community and those that interact directly with the structure. ‘the ROOM includes certain things and excludes others: it separates an interior from an exterior space. it produces a small region where the urban pressure of mexico city is both absorbed and provisionally suspended,’ describe the designers. ‘inside, a silent ‘fragment of desert’ holds the memory of the origin of the city. it doesn’t suggest any specific activity, nor tries to foresee them. its gentle slope is generous enough to accept the unpredictable.’

ghidoni dusi ROOM
the circular entrance leads visitors into a sand filled, pink interior
image © juan benavides 

 

 

the ROOM, as a tiny artifact, was intended to stay, but was also designed to be dismantled rather than demolished. this allows the construction materials to be reused for other potential building projects if needed — preserving aspects of the work in a productive way, rather than simply moving the installation to a new location. this gesture changes the meaning of the installation entirely. 


the circular entrance has a diameter of 2 meters
image © luis gallardo of LGM studio

ghidoni dusi ROOM
the walls are built with concrete blocks that can be reused if the pavilion needs to be dismantled
image © LGM studio & luis gallardo

ghidoni dusi ROOM
the sand creates a steep hill that leads up to a group of planted cacti
image © LGM studio & luis gallardo

ghidoni dusi ROOM
the outside walls were intended for public use and decoration
image © LGM studio & luis gallardo

ghidoni dusi ROOM
the installation functions as a ‘fragment of desert’
image © LGM studio & luis gallardo

ghidoni dusi ROOM
recycling the pavilion does not necessarily mean moving it somewhere else
image © LGM studio & luis gallardo

ghidoni dusi ROOM
the installation is fully integrated into the urban fabric
image © juan benavides 

ghidoni dusi ROOM
the ROOM measures a total of 43 square meters
image © LGM studio & luis gallardo

 

 

project info:

 

design team: matteo ghidoni and enrico dusi
collaborators: arin alia, matteo bassi, roxani maragkoudaki
photos of the competition model: louis de belle
engineering consultant: sinergo spa
constructor: factor eficiencia

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news