gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like
 
gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like
jun 16, 2011

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like

‘room like’ by gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi, sapporo, japan photograph by nagai anna

hokkaido based studio gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi has created ‘room like’, the renovation of a typical one room apartment in sapporo, japan. constructed on a small budget, the intervention uses modest materials and methods to divide the small unit into a series of enclosed, private spaces.  

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like doma photograph by nagai anna

a plywood wall divides one large room into two, one being a traditional japanese style doma and the other a living room with a wooden floor. the doma was stripped bare of all surface material, roof and floor, to give the feeling of being in a garden. isolated from the rest of the space, contrasted in texture and spatiality, the raw and exposed area is designed as a place where the dwellers can be in contact with the outdoors, gather with friends and relax. treated as an exterior terrace, the room is casually furnished with outdoor chairs, plants and industrial fixtures. 

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like view towards entrance photograph by nagai anna

the living room, confined within the wooden box, is hosted on a raised platform, defining the difference in space and function.

warm and tactile surfaces engulf the inhabitant, the refined but organic materials providing a comfortable space to sprawl out on.

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like the square doorway frames the adjacent doma and windows photograph by nagai anna

the wall installation in the doma entitled ‘ivy’ was created by japanese studio mangekyo.

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like living room, bedroom and kitchen photograph by nagai anna

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like (left) view from living room (right) doma with view into kitchen photograph by nagai anna

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like before

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like under construction

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like physical model

gl / sasaki yusuke + sekiguchi satomi: room like (left) physical model (right) floor plan before and after

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.

  • What is the significance of this???

    rcvs1

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,109 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine