seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
 

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery

in a landscape like columbia river gorge, built architecture must take into account the area’s changing, and sometimes unpredictable, weather conditions. seattle-based firm goCstudio has completed a 5,200-square-foot vineyard and winery complex for COR cellars that sits along the scenic route of old highway 8 in washington state. from the site, located in the designated national scenic area, one is surrounded by breathtaking mountain views. working alongside the vineyard owner, the structure was designed to preserve the landscape, to create a well organized space to accommodate the multi-faceted business, and protect workers and visitors from the harsh conditions of the surrounding environment.  

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
goCstudio has designed and expanded an existing vineyard in columbia river gorge
images by kevin scott

 

 

maintaining some similarities to the vineyard’s earlier building on the site, the architects have maintained a similar entry sequence, but integrated a crucial element — the central courtyard. the two wings of the building contain the barrel storage. large doors that measure from floor to ceiling, can be opened to expose the barrels. this design streamlines a visitor towards the tasting room in between. bi-fold glass doors create a space that can easily transition between interior and exterior depending on the weather conditions, but more importantly, to harness the view and natural light. additional light enters the space through the ceiling’s skylights. 

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
COR cellars is located on old highway 8, within the designated national scenic area

 

 

the additional gathering space in COR cellar’s interior maintains a tranquil vibe — enhanced by the central fireplace. following the vision of the owner, goCstudio’s design for this room allows it to function as a living room space that can accommodate both social interaction and personal contemplation.‘the courtyard is the heart of the building’ describes the architect. ‘it is protected by the new wings of the winery that form a berm against the steady winds. this provides a calm, protected center for day- to-day operations and a welcoming exterior space for visitors as they enter the new tasting room.’

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
mount hood and the carved mountainside create breathtaking surrounding views from all angles

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the winery opened in 2004, but need additional space to accommodate the growing business

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
a central courtyard provides protected exterior space for employees and visitors

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
aggressive weather features, such as wind, were taken into account in the design 

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the overall design uses a refined palette of colors and textures

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the wine storage rooms can open to expose the stacked wine barrels inside

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the entry sequence was preserved from the original structure so that the new and old remain connected

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the project is a 5,200-square-foot space

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the design was proposed as a ‘respite from the wind’ 

seattle-based firm, goCstudio, embraces natural landscape in the design for a local winery
the large overhangs surrounding the courtyard allow visitors to view it as an inviting space

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,021 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine