a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan

studio gosplan introduce a cross-shaped wooden furniture into this flat refurbishment inspired by russian artist el lissitzky. located in the italian countryside near genova, the purpose of the new infrastructure is to manage the entire house, acting as a sort of nucleus for the rest of the property.

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
all images by anna positano

 

 

the design for the central framework takes off from el lissitzky’s proun works, a series exploring the language of suprematism. experimenting similarly with axes and multiple perspectives, gosplan changed the one-directional principle of this property by replacing half of its staircase with a huge wooden volume consisting of a central line, one short arm and one longer. containing stairs to an attic, the suspended kitchen, and the main closet and shelves of the house, the intention of introducing new navigation was to open up the space.

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the stairs leading to the attic

 

 

throughout the property has been enhanced by revealing concealed opportunities. the bedroom is accompanied by a second bathroom and new amenities taking place of a former storage room and at the end of the corridor, a sliding mirror hides the master bedroom door.

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the living area taken from the campfire

 

 

in this way, people enter the flat by a large living room with an open kitchen. there is no obvious distraction of routes within the property and only a short mirrored corridor leading to other rooms. even the part-grounded-part-suspended staircase acts as an allusive passage.

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the kitchen corner

 

 

the whole project deals is muted in that it deals with with few materials and colors. the living room and master bedroom are covered in grey wooden floorboards, while the kitchen and the all other rooms have a grey micro-cement flooring. the furniture is custom made of natural durmast and colored medium density fibreboards.

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the master bedroom

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
detail of the make-up console concealed behind wooden cabinetry

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the corridor with the master bedroom mirrored door closed

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the corridor with the master bedroom mirrored door opened

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
detail of the cross shaped furniture that manages the whole house

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
detail of the stairs hole

 

a large wooden nucleus manages this flat refurbishment by italian studio gosplan
picture of the double color bathroom

  • Please, can you add the photographer’s credits? All the pictures are by Anna Positano (http://theredbird.org).
    Thank you very much!

    gosplan
    Feb 15, 2018

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5