gottesman-szmelcman integrates arsuf residences into israel's coastal terrain
 

gottesman-szmelcman integrates arsuf residences into israel's coastal terrain

gottesman-szmelcman architecture has designed and completed the arsuf residences, a residential project located on israel’s coast just north of tel aviv. the award-winning israeli-franco firm worked with fellow designers to create a building that unifies the use of both interior and exterior spaces. the design preserves the existing landscape, while maximizing sea views and natural light. the project consists of ten private residences — each resident was encouraged to design the interior to fulfill his/her needs and personal aesthetic.

gottesman szmelcman arsuf
the asurf residences are integrated into the coastal sand dunes
all images by amit geron

 

 

the building’s shared interior spaces continue the simplistic, well-designed feel of the exterior. the use of white fair-faced concrete allows the structure to effectively integrate into the surrounding topography and coastal environment. gottesman-szmelcman‘s overall design and materials had to accomodate existing conditions. 

gottesman szmelcman arsuf
the project was part of a invited competition that took place over twenty years ago

 

 

the firm overcame a number of municipal and environmental concerns in their strategic design to counter an unstable terrain, a strangely shaped plot, a highly corrosive environment of sea salt and occasional high winds all while situating the 10 unique residential units to accommodate quality sea views.’ the architects did not allow these concerns to limit the project’s design potential. the structure also includes a dark reflective pool, dramatic bridges over large interior spans, and self-supporting staircases.

gottesman szmelcman arsuf
the design maximized sea views and natural light

gottesman szmelcman arsuf
asymmetrical columns rise up from the sand to support the structure

gottesman szmelcman arsuf
the building would have to endure strong winds, changing sea levels, and corrosive salt water

gottesman szmelcman arsuf
open interior spaces meld with the existing, outdoor environment

gottesman szmelcman arsuf
each resident was encouraged to design and curate the interior to fit their personal vision

gottesman-szmelcman integrates arsuf residences into israel's coastal terrain
many of the interiors were designed by architects who began their careers at gottesman-szmelcman architecture

gottesman szmelcman arsuf
additional greenery was added in and around the structure to lessen the impact of the structure on its surroundings

gottesman-szmelcman integrates arsuf residences into israel's coastal terrain
the large western-facing cantilevered, concrete caskets define the form

 

 

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,125 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine