graal architecture clads its jaurès recreation center in rose-stained concrete
 

graal architecture clads its jaurès recreation center in rose-stained concrete

french studio graal architecture introduces its jaurès recreation center in the parisian suburb of athis-mons. the project offers an artfully designed facility for small children which makes use of progressive learning methods while reducing the pressures of the town’s growing population. the site is characterized by the infrastructural nature of it’s surrounding context, made up of railways and sprawls of urban development. the jaurès center plays the strategic role of offering a human-scale dialogue with the rest of the neighborhood. while the project, clad in stained concrete, creates a pleasant connection toward a nearby church and pedestrian area, negotiating the different architectural and infrastructural scales.

graal jaures recreation center
all images © schnepp renou

 

 

graal architecture uses a system of softly curving modules of rose-stained concrete in cladding its jaurès recreation center in athis-mons. the materiality which defines the building serves to recall the infrastructural language of the urban context while retaining a soft and approachable image. the project expresses influence by the nearby seine river, both formally and structurally. while its fluid geometries visually recall the flowing and reflective waters, the building is situated along a floodplain of the seine, and is elevated atop a stone platform nearly one meter in height, blocking the view of the children from the street. this protective facade extends for a length of forty meters as the project is sited along the border of the adjacent railway.

graal jaures recreation center

 

 

athis-mons’ new jaurès recreation center by graal architecture is organized with a large, centralized hall surrounded by a collection of smaller workshops. the main hall extends across the entire width of the building and is interrupted with broad glazed bays looking out toward the courtyard and railways. the flexible programming of this central space is easily adapted to an array of extra-curricular activities. the workshops are intentionally designed as simple spaces, conceived with the aim of easy maintenance and upkeep, and similarly feature large glazed bays to ensure optimal natural light and fresh air.

graal jaures recreation center

graal jaures recreation center

graal jaures recreation center graal jaures recreation center graal jaures recreation center

graal jaures recreation center

graal jaures recreation center

graal jaures recreation center

 

 

project info:

 

project title: jaurès recreation center

architecture: graal architecture

location: athis-mons, france

client: town of athis-mons

structure: astuce béton

mechanical and electrical engineer: sunsquare

completion: october 2019

photography: © schnepp renou

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,305 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine