graft constructs house in sankt augustin as temporary sanctuary
 
graft constructs house in sankt augustin as temporary sanctuary graft constructs house in sankt augustin as temporary sanctuary
dec 13, 2015

graft constructs house in sankt augustin as temporary sanctuary


graft constructs house in sankt augustin as temporary sanctuary
image © tobias hein
all images courtesy of graft

 

 

 

berlin-based studio graft has been commissioned by the ronald mcdonald foundation to design the community house in sankt augustin as a place of refuge for families whose children are hospitalized and receiving treatment. the metal-clad structure takes on a particularly eye-catching form as a bending solid that ends in a characteristic angular peel from the ground floor. the front facade is purely glass that allows views to the surrounding gardens from the community space inside.

image © tobias hein

 

a long table and kitchen serves the various families as a place of gathering and preparing meals together, helping one another to cope with their very personal yet similar situations. along the inclined floor an interactive ramp serves various functions both on an individual and public scale. seating and areas for lying down provide spaces for relaxation and reflection; a playground for children and performance stage gives children the chance to entertain themselves and others, and quiet work areas give adults the spaces they may require as well. each of the 25 apartments are oriented towards the sunset, elevated above the communal space to give them views of the garden as well.

sunset-facing units enjoy equal views
image © tobias hein


particular shape creates a confident architecture that inspires strength in its inhabitants
image © tobias hein


image © tobias hein


image © tobias hein


entrance located under the uplifted corner of the structure
image © tobias hein


view of the interactive ramp
image © tobias hein


upstairs hallway transitions from community space to private apartments
image © tobias hein


communal space with elongated table and more intimate seating areas as well as a kitchen
image © tobias hein


each room contains custom furniture
image © tobias hein

 

 

project info:

 

 

architects: graft
location: sankt augustin / germany
surface: metal
year/status: 2014, completed
structure: reinforced concrete, steel construction
materials: metal, glas, wood,
project team: founding partner: lars krückeberg, wolfram putz, thomas willemeit
project lead: raphael hemmer
team: stefanie götz, rita schmidt, sebastian gernhardt, denis hegic, izabela pavel, alexandra tobescu
client/contractor: mcdonald’s kinderhilfe stiftung
partner/consultants:  ed.züblin ag, berlin; springmann architektur gmbh, esslingen
photography: tobias hein, berlin

  • beautiful center 🙂 I love the clever use of the angles to make the lobby unique.

    RobinPP says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,671 subscribers
- see sample
- see sample