perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia

‘The Gritted Grid’ encloses A residential building in Jakarta

 

Jakarta-based design studio GeTs Architects completes the renovation proposal of a residential block in Indonesia accommodating the needs of three generations and restoring privacy in the private retreat. Aiming for a more capacious settlement for the extended family, the building plan, located in Tebet, South Jakarta, lays out two levels of multiple living functions integrating its volume with the adjacent houses of the neighborhood. ‘The Gritted Grid’ unveils a honey-colored gridded facade made of custom fiber cement breeze block that serves as a second skin maintaining seclusion from the street level yet engaging all spaces with the lush greenery of the surrounding landscape.

 

The lightweight-elevated structure reduces the visual bulkiness of the construction and reinforces the continuity of the exterior. The perforated outer cast forms a canopy and generates an ever-changing shadow play throughout the day. ‘The interplay of transparency and solidity across the facade is an aesthetic decision as much as a functional one’, shares the team.

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the three facades wrap the residence in a system of custom fiber cement breeze-block | all images by GeTs Architects

 

 

opulent finishing details decorate the interior of the house

 

The house accommodates two bedrooms on the first floor, three children’s bedrooms on the second floor, and a private area for the family lounge, master bedroom, and bathroom. The renovation project by design firm GeTs Architects retains certain design elements of the original structure blending seamlessly the interior and outdoor areas through the internal arrangement with an extended pavilion. The living, dining, and kitchen spaces serve as the heart of the home and interconnect to the private zones horizontally and vertically.

 

The interior is adorned with opulent finishes and decorative details such as polished ironwood flooring, slabs of honed silver marble, black diamond marble flooring, and timber-battened ceiling and wall. The inclusion of bespoke repurposed items such as repurposed timber walls, a marble standing lavatory, and a stunning eight-person polished marble dining table forms a major part of the construction process. The design shapes enclosed terraces or balconies outside of every bedroom integrating the natural element into the interior. The project rrestores the connection of built environments with nature maintaining a sense of control and safety in private boundaries.

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
‘the Gritted Grid’ illuminates from within exposing warm lighting through the external framework

 

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the perforated skin enclosing the retreat reflects on the large swimming pool

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the ironwood decking material runs along the entry porch blending with the elevated white slab marble

the-gritted-grid-designboom-1800-3

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the design shapes terraces or balconies outside of every bedroom integrating the natural element into the interior

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the swimming pool and garden area flow seamlessly into the interior

the-gritted-grid-designboom-1800-1

perforated grid facade skin enfolds private retreat in indonesia
the second floor’s east and west sides overlook the lush green from the adjacent park

1/4
polished ironwood flooring, slabs of honed silver marble, and black diamond marble adorn the living room
polished ironwood flooring, slabs of honed silver marble, and black diamond marble adorn the living room
the floating staircase hovers above the koi pond and forms a commodious middle stair landing serving as a seating step
the floating staircase hovers above the koi pond and forms a commodious middle stair landing serving as a seating step
the master bedroom and bathroom along with the family lounge stand parallel to the central axis of the house
the master bedroom and bathroom along with the family lounge stand parallel to the central axis of the house
the sunken pavilion forms an open gathering space
the sunken pavilion forms an open gathering space

project info:

 

name: The Gritted Grid
designer: Gets Architects | @getsarchitects

principal: Gerard Tambunan

designer in charge: Griselda V Chandra

design team: Monika Ardelita, Reza Fadillah

interior styling: Diana Pardede, Monika Ardelita

location: Jakarta, Indonesia

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has been creating porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – explore the new mystic luxe collection on designboom! 

architecture in indonesia (160)

concrete architecture and design (706)

facades (248)

renovation architecture and design (748)

residential architecture and interiors (3881)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5