GROUP A: BP rotterdam refinery
 
GROUP A: BP rotterdam refinery GROUP A: BP rotterdam refinery
feb 01, 2012

GROUP A: BP rotterdam refinery

‘BP rotterdam refinery’ by group A in europort, the netherlands all images courtesy group A

dutch architecture practice GROUP A has completed ‘BP rotterdam refinery’, a multi-storey office complex in europort, the netherlands. partially inserted into the man-made dunes of the site, the design rises out of the ground with a continuous green roof that merges the building with the surrounding landscape.

within context

located within the transitional zone between the industrial landscape of refineries and the lush green and wetlands of the brielsemmer, the project was approached as an architectural intervention that could highlight and strengthen the potential of the site. the north end of the curving building emerges out of the landscape while the south end becomes clearly visible from the nearby suurhoff bridge and hartel canal. in response to the solar orientation, the arching facade gradually changes from transparent to opaque, preventing overheating for the interior microclimate while maintaining a level of natural daylight. the concave form of the volume also provides an efficient form of access to the office complex.

entrance of employees

approach

curved facade

composed of two wings of office space, the interior is divided by an elongated atrium that seeks to promote open communication as well as a sense of connection between employees. the proportions and dimensions of the space undulate along the cut edge of the dune. meeting rooms are rendered as ‘sky-boxes’, a series of box-shaped volumes that are pushed into the open volume of the atrium. the surface treatment references natural geological layers with timber slats of different size and colours.

interior view of atrium

bridge between wings

meeting space by atrium

‘skybox’

view into atrium from meeting room

at night

site

floor plan / level 0

floor plan / level +1

floor plan / level +2

floor plan / level +3

longitudinal section

cross section

project info:

client: BP rotterdam refinery gross floor area: 10,600 m2 net floor area: 9,370 m2 gross volume: 52,370 m3

project team: folkert van hagen, adam visser, maarten van bremen, edwin larkens, ramon wijsman, paul geurts, roy grob, chris woltjes, brigitte v/d tuin, birgitta rottmann, birte muller, andrea gianotti, anne derksen, sander peter schuur, sara rojo, gador luque, luna solas, paulo moreno structural engineer: IOB, hellevoetsluis M & E consultant: a. de jong group, schiedam acoustics consultant: cauberg huygen rotterdam contractor: cordeel nederland, dordrecht

  • Wow!! Really impressive

    fernando says:
  • yeah. That’s a beauty. A perfect working on oil business environment.

    Richard says:
  • I hope BP doesn’t claim it\’s a sustainable building. Even if it was the most gadget-greenified building – or even an original-green one, it would all be cancelled out due to their business model being based on incessant pillaging of the planet. Who cares if they consider the immediate environment where the refinery is located, what about where the oil comes from and the damaging effect it has on that habitat – and the global aftermath? I\’ll be so happy when an oil company ceases these atrocities completely and focus on truly sustainable energy and fuel generation in collaboration with our planet and its inhabitants.

    Susteve says:
  • How about the Gulf of Mexico’s oil spill?

    Anonymus says:
  • The seats (“Stones”) on the bottom of atrium look funny.

    fg says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,115 subscribers
- see sample
- see sample