HARQUITECTES projects urban infill house 1014
H arquitectes projects urban infill house 1014
image © adrià goula
all images courtesy of prentiss architects

 

 

 

catalonian practice HARQUITECTES has recently completed their latest home, casa 1014, situated in the historic city center of granollers, near barcelona, on a unique site only 6.5m wide accessible from streets at either end. the home exists as an infill project inhabiting the space between the two party walls of the adjacent neighbors. the original facades of the preexisting structure was the only thing worth salvaging as the client wanted to completely reconfigure the site. the property is divided into two zones, one meant for the daily life of the client’s family and the other meant for quiet and privacy, serving as an auxiliary guest quarters separated from the other structure by an internal garden. 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

 

due to the east-west orientation of the property, solar gain was harder to achieve. at each entrance, the original facade acts only as a glorified entry threshold leading into open-air patios that act as buffer zones between street and home but also act as light wells that capture natural sunlight and filter it into the various rooms. retractable glass ceilings in the courtyard spaces also lend to natural ventilation throughout the home. the ground level contains all of the primary social functions organized along a dynamic series of spaces ranging from completely interior to completely exterior- offering a variety of experiences in the elongated floor plan.

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

 

the masonry structure of bearing walls dictates much of the feeling of each room. the ground level is marked by a rhythmic organization of these partitions, while the upper floors are constructed of more slender and open components. as such, each room was designed to possess a specific relationship to the exterior, to its function, and to the adjacent rooms. the structural strategy also lends to the passive energy features present in the design. the thicker walls and ceilings benefit from thermal mass, absorbing the heat from the various courtyards that also help naturally regulate a steady range of temperate interior climates.

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

HARQUITECTES projects urban infill house 1014
image © adrià goula

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

site: granollers, barcelona
architect: HARQUITECTES (david lorente, josep ricart, xavier ros, roger tudó)
collaborators: blai cabrero bosch, architect (H arquitectes), montse fornés guàrdia, architect (H arquitectes), carla piñol moreno, quantity surveyor (H arquitectes), fátima vilaseca (interior design), ramon anton, quantity surveyor, dsm arquitectes (structural engineer), igetech / àbac enginyers  (insallations), anna esteve (landscape)
project year: 2010-11
construction: 2012-14
constructed surface: 673 sqm
photographer: adrià goula