bavarian 'rapunzel' visitor center is inspired by the german fairytale

bavarian 'rapunzel' visitor center is inspired by the german fairytale

architecture by haascookzemmrich studio2050

 

With a floating roof and a ‘braided’ spiral stair, this Rapunzel Visitor Center opens in Bavaria. The ‘walk-in sculpture’ was designed by German architecture firm haascookzemmrich STUDIO2050 for the organic food producer Rapunzel Naturkost. It marks a welcoming threshold to the company’s campus where visitors are welcomed to discover the meaning of its leitmotif, ‘We make organic out of love.’

 

The timber project stands as a contemporary translation of the familiar fairytale from which the company takes its name. The ‘Rapunzel Tower’ rises from the landscaped ‘fairytale garden’ which extends onto the gestural shingle roof.

haas cook zemmrich rapunzel
images © Roland Halbe | @rolandhalbe

 

 

a place to discover sustainable practices

 

With its Rapunzel World visitor center, haascookzemmrich STUDIO2050 formalizes the company’s philosophy, and creates a place of discovery. Inside, an exhibition teaches visitors about cultivation, fair trade, and production while interactive stations educate on sustainable living. A coffee roastery is open for viewers to observe the roasting and processing, and to enjoy the coffee’s wonderful smell. The building further hosts a bakery and an organic market, along with training rooms and a yoga studio.

 

The architects note the central spiral staircase, which is built to symbolize Rapunzel’s braid. This element connects all levels of the building, from the wine cellar to the roof terrace with its panoramic views. While this spiral stair is an obvious reference, the team includes more subtle nods to the fairytale — these include copper downpipes of interlocking pots, and the playfully offset shingles which wrap the floating roof.

haas cook zemmrich rapunzel
the floating roof only briefly reaches the ground beneath the tower

 

 

the architecture reflects the philosophies of the client

 

The team at haascookzemmrich STUDIO2050 notes that as the architecture reflects the spirit of the program, the Rapunzel visitor center is built with sustainable practices: ‘We have also committed ourselves to this principle of an ecological circular economy in the architecture of the Rapunzel World,’ says the group. ‘Natural and renewable building materials such as wood and clay were used and the building services were reduced to a necessary minimum.’

 

Thus, the construction makes use of recycled foam glass gravel insulation, rather than standard styrofoam. All materials, colors and coatings are mineral and ecologically carefully selected. Air conditioning is reduced to a minimum as the interiors are cooled with passive strategies. The architects continue: ‘Here we used what nature provides us with as a microclimate on site to build a robust and therefore durable house that works with nature and not against nature.

haas cook zemmrich rapunzel
dormer windows ensure targeted views and natural lighting of the upper floors

haas cook zemmrich rapunzel
the ground-level glass façade remains as open and transparent as possible

 

haas-cook-zemmrich-rapunzel-visitor-center-roland-halbe-designboom-05a

the architecture takes shape with natural and renewable materials

haas cook zemmrich rapunzel
the sculptural spiral staircase marks the center of the Rapunzel World

 

haas-cook-zemmrich-rapunzel-visitor-center-roland-halbe-designboom-07a

The triple spiral staircase is made entirely of wood and rises 14.5-meters (48 feet)

 

1/10
1
 
1
 
1
 
ground floor plan
ground floor plan
first floor plan
first floor plan
second floor plan
second floor plan
third floor plan
third floor plan
roof plan
roof plan
site plan
site plan
section
section

project info:

 

project title: Rapunzel Visitor Center

architecture: haascookzemmrich STUDIO2050@hczstudio2050

location: Legau, Bavaria, Germay
project leader: Sinan Tiryaki, Lisa Ruiu
planning team: Lena Lang, Yohhei Kawasaki, Ariane Prevedel, Katharina Hoppenstedt, Elisabeth Wiest, Xun Li, Felix Wolf, Sabrina Carrico

client: Rapunzel Naturkost@rapunzel_naturkost

photography: © Roland Halbe | @rolandhalbe

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! croatian furniture company prostoria stands as an example of a different and more traditional approach based on the evolution from the local factuality of all actors involved in the production process. explore prostoria on designboom! 

architecture in germany (301)

roland halbe (18)

spiral staircases (19)

wood and timber architecture and design (953)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5