habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
 

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume

 

taking the archetypal image of a house as her jumping off point, architect habibeh madjdabadi has shared a concept for a home outside tehran whose recognisable core shape has been distorted and transfigured. called ‘the house of bathe’, the architect also refers to the project as ‘the genetic mutation house’, referring to the slow transformation of the building’s recognisable façade into its shrunken rear volume. 

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
the architect took the archetypal drawing of a house as her jumping off point

 

 

‘today, the vocabulary of forms are exhausted’, says habibeh madjdabadi, ‘I like to create forms that are iconic and exceptional at the same time; the architect’s main task is to transform ordinary to extraordinary’. located on the eastern outskirts of tehran, the building’s façade presents the iconic ‘house’ image of a cubic face with sloping roof. access to the main entryway is through a right-angled aperture that extends upwards to the apex of the building, bisecting the face of the house. on the right hand side, a recessed window opens up to create the front entrance. on the left, four-storey glazing integrates the interior environment of the home with its surroundings, giving way to the pixelated textured brick that blankets the rest of the volume.

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
‘today, the vocabulary of forms are exhausted’, says habibeh madjdabadi

 

 

moving to the rear of the building, the iconic shape of the house is slowly repeated and reimagined. the repetitions of concrete shapes are slowly shrunk and extended to house the rear wing and large indoor swimming pool. generous use of glass here opens the house up, with a skylight floating above the sheltered pool and the multi-storey windows of the front repeated on the rear face. with the kitchen, hallway and pool accessible via the ground floor, bedrooms can be found on the first, second and third floor with the living room located on the first. 

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
moving to the rear of the building, the iconic shape of the house is slowly repeated and reimagined

 

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
the repetitions of shape are slowly shrunk and extended to house the rear wing and swimming pool

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
ground floor plan

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
first floor plan

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
second floor plan 

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
third floor plan

habibeh madjdabadi's 'house of bathe' features a 'mutated' rear volume
section

 

project info:

 

project title: house of bathe or genetic mutation private house
designer architect: habibeh madjdabadi
location: guilavand (north-eastern outskirt of tehran )
design year: 2016

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,176 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine