hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
 
hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
dec 06, 2013

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
photo by david franck
all images courtesy of sigrid hintersteininger architects

 

 

 

two independent structures form the logistics and sales center for hahn + kolb, completed by german practice sigrid hintersteininger architects. the dynamic and innovative building, located twelve kilometers north of stuttgart, rises dramatically across the site providing its employees with a modern and functional place of work.

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
the dynamic structure rises dramatically across the site 
photo by david franck

 

 

 

entering the building through the sales center, the inviting lobby space serves as a exhibition hall, displaying hahn + kolb products alongside other art collections. independently accessible public space connects the two structures at ground and first floor levels, where a lounge area functions as a hub for the scheme, allowing colleagues and clients to hold impromptu meetings. shared areas of the design alternate with administrative rooms, resulting in an interplay of programs throughout the scheme.

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
the primary entrance to the hahn + kolb headquarters
photo by david franck

 

 

 

a external patio at ground floor level brings natural light into the structure and ventilates adjacent offices. the project is surrounded by expansive green areas, including a new spacious park where fruit trees have been planted. 1,028 square meters of photovoltaic cells are positioned across the center’s south façade, providing sustainable energy and minimizing the development’s carbon footprint. a ground source pump covers 70% of the building’s annual heating costs, while green roofs provide further levels of insulation.

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
1,028 square meters of photovoltaic cells are positioned across the southern façade
photo by david franck

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
a central atrium brings light into the heart of the design
photo by david franck

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
internal areas are brightly lit from all sides
photo by david franck

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
the entrance lobby also functions as gallery space
photo by david franck

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
restaurant and lounge area
photo by david franck

 

 

hahn + kolb logistics center by sigrid hintersteininger architects
surrounded by expansive green areas, fruit trees have been planted in a new spacious park
photo by david franck

 

 

project info:

 

location: ludwigsburg, germany
program: sales, technology and logistic center for hahn + kolb
construction period: august 2012 – september 2013

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,917 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine