hamonic + masson has completed a gold-colored residential complex in bordeaux, that has been designed to respond to its waterfront setting. the scheme forms part of ‘bassins à flot’, a major 162 hectare development laid out by nicolas michelin, a french architect and urban planner. michelin’s brief was to establish a link between the architecture and the site that builds on the port’s industrial character.

hamonic + masson urban dock
the gold-colored residential complex is located in north bordeaux
image by takuji shimmura

 

 

named ‘urban dock’, hamonic + masson & associés’ compact design results in an undulating silhouette that appears similar to a small village from ground level. the single vertically protruding element is a nine-storey building that juts upwards like a periscope — referencing the plot’s nautical history. situated in the north of the city, between the garonne and the bordeaux lake, the scheme seeks to provide for a wide range of inhabitants. ‘the building synthesizes the city’s different aspirations, and forms a tangible link between public space and this particular lot’s private space,’ explains the design team.

hamonic + masson urban dock
the scheme been designed to respond to its industrial port setting
image by takuji shimmura

 

 

conceived as a calm and sober response to the brief, the new construction offers numerous openings to the neighboring basins and bodies of water. the project’s general form, and its choice of material and color, also contribute towards a maritime feeling. the different levels, — of 3, 5, and 9 storeys respectively — play with scale and proportion in order to establish an array of sightlines.

hamonic + masson urban dock
the project forms part of ‘bassins à flot’, a major 162 hectare development
image by takuji shimmura

 

 

the building is clad with a gold-colored metal, which is occasionally interrupted to allow loggias to protrude from the façade. as well as creating intriguing vertical patterns, the cladding also produces an iridescent ‘double skin’. different transparencies are combined with the shimmering exterior to provide a stark contrast with the white loggias located at the center of the scheme.

hamonic + masson urban dock
the metallic envelope is occasionally interrupted to allow loggias to protrude from the façade
image by takuji shimmura

hamonic + masson urban dock
the building is clad with a gold-colored metal
image by takuji shimmura

hamonic + masson urban dock
the design results in an undulating silhouette that appears similar to a small village from ground level
image by takuji shimmura

hamonic + masson urban dock
56 units are provided as part of the development
image by takuji shimmura

hamonic + masson urban dock
the scheme seeks to cater to a wide range of inhabitants
image by takuji shimmura

hamonic + masson urban dock
different levels play with scale and proportion in order to establish an array of sightlines
image by atelier positif

hamonic + masson urban dock
views are provided towards the adjacent harbor
image by atelier positif

hamonic + masson urban dock
further loggias and external circulation routes are found at the rear of the building
image by atelier positif

 

 

project info:

 

program: 56 residential units
location: bordeaux, france
status: completed 2015
client: eiffage immobilier atlantique
area: 4,065 sqm / 43,755 sqf
architecture: hamonic + masson & associés
photography: takuji shimmura, atelier positif

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save