hamonic + masson reconstructs reims departmental archives in france
 
hamonic + masson reconstructs reims departmental archives in france
oct 30, 2014

hamonic + masson reconstructs reims departmental archives in france

hamonic + masson reconstructs reims departmental archives in france
photo © sergio grazia
all images courtesy of hamonic + masson & associés 

 

 

 

considering the size and the impact on the site in france, hamonic + masson & associés wanted their project for the reims archives to be read in several ways: to tell different tales depending on distance or nearness to the building, and to allow the discovery of many different elements and feelings as one navigates through its spaces.

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
exterior pathway along the façade
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
street view
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
the construction is characterized by natural materials
photo © sergio grazia

 

 

 

located on a gentle slope, the facility stands in such a manner that does not spoil or overload the setting. from the entrance, the architecture demonstrates the programmatic organization that is visible through the transparent patio. once inside, the reception acts as an intermediary area, before opening into the inner garden. visitors then take a path that gradually gives way to the access ramp.

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
interior lounge
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
functional organization 
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
transparency of the patio area
photo © sergio grazia

 

 

 

the effect of time will reveal the charm of the natural, raw materials (glass, metal and golden-brown varnished concrete.) with their richness, textures and vibrations, these industrial elements gain in poetry. it is an aesthetic refinement, which, if applied with care, gives the archives consistency and identity.

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
the entrance mimics the exterior of the building 
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
white interior space
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
detail of the perforated exterior
photo © sergio grazia

hamonic masson reconstruction departmental archives reims france
for a consistent color palette, the architects have used brown varnished concrete
photo © sergio grazia

 

 

project info:

 

program: reconstruction of the marne regional archives annex
location: 129, avenue de l’yser, reims, france
competition won: 2008
completed: 2014
client: conseil général de la marne
architecture team: hamonic + masson & associés
structural engineer: SIBAT
photographer: sergio grazia
cost: 6,6 M€ HT.
surface: 5,145 m2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,245 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine