located in the south of spain, this project consists of the renovation of an apartment residence in a 1950s building, the first reinforced concrete high-rise in the city. having been constructed with poor materials, the decision to demolish it and rebuild it from scratch was made. the owners, a retired couple who wanted to move back to the city after years of living in the suburbs, wanted a space that could accommodate everyday needs whilst simultaneously being able to host friends and family.

hanghar completes residence in spain with trasparent storage units, exposing private belongings
living room
all images luis diaz diaz

 

 

wonder and disguise played a crucial role in the renovation design by hanghar. the house’s storage, a series of linear built-in-place cabinets, organize and structure the space, defining a volumetric perimeter that carries the materiality of the project. the result is a finely delimited, open space that refuses to reveal its specific program but allows for multiple possibilities to co-exist.

hanghar completes residence in spain with trasparent storage units, exposing private belongings
owner’s posessions

 

 

the apartment consists of two main spatial elements: six white oak wardrobes that highlight and lead the way towards the bedrooms and bathrooms, and two deep-green metallic storage cabinets that define the cooking area. made of thin, perforated steel, these cabinets ambiguously mask and showcase the owner’s possessions. tableware, linen, clothes, cleaning supplies or food are unintentionally staged together.

hanghar completes residence in spain with trasparent storage units, exposing private belongings
storage unit

 

 

the cooking area is highlighted by a green, terrazzo piece that serves as the kitchen countertop. the materials are refined but direct and simple. the flooring of the house is solved with one material: 10×60 cm off-white, ceramic tiles that are turned 45 degrees in order to express its independence. at the very end, a t-shaped space holds the most public area of ​​the house. it is defined by large, oak windows, that frame the views towards the city’s main boulevard and flood the room with natural light.

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
corner detail

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
cooking area

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
owner’s belongings

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
living room

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
sink

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
storage unit

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
detail

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
bathroom access

transparent storage units expose private belongings in hanghar's residence in spain
detail

 

project info:

 

type: interior renovation
architect: hanghar
location: murcia, spain
area: 160 m2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom