HAO design studio plans mixed-level family home in taiwan

HAO design studio plans mixed-level family home in taiwan


HAO design studio plans mixed level family home in taiwan

 

 

 

the ‘blank’ residence is the latest interiors project by HAO design studio located in the city of pingtung in taiwan. the site occupies of corner plot where the old-style building still inherits a classic two and a half-storey floor plan design.

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
all imagse © hey! cheese

 

 

 

the response by hao design studio sees a balance between space and lighting being explored. the mezzanine level indirectly interrupts both the fluidity of the staircase and the natural light, therefore the partition walls of the mezzanine were removed, so that the 1.5 – storey floor height became the visual divide of the entire interior space. meanwhile, to allow light to be introduced through by taking away the partitions, the upper floor was transformed into an open library. furthermore, the large window framing the dining area introduces maximum lighting, while the rescaled and leveled window ledge has been naturally evolved into extra seating for the dining table.

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
the kitchen and living room is situated on the ground floor

 

 

 

the team’s second challenge was the staircase. the original stairway, which sits by the entrance of the house, was relocated to the back where the kitchen used to be. translucent  materials were utilized to replace the roofing above the kitchen so that light can penetrate and point towards the direction of the stairway. this also acts as a transition between the open space of the ground floor and the privacy of the second floor.

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
the large window frame is also used as a seating for the dining area

 

 

 

upstairs, the light connects the master bedroom to the open bathroom. although the house is divided into contrasting programs, the elevated platforms and different flooring not only creates convenient tables and seating, but also aids to differentiate the  rooms  with  varying functions and elements. when light illuminates the interior of the house, shadows accentuate flow of  movement, creating a space in which the inhabitants can be seated at various heights across the floor plan yet still engage in intimate, animated communications.

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
the entrance into the home

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
the mezzanine level

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
the bedroom opens into the timber-clad bathroom

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
master bedroom

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
timber is used to differentiate its function and to add warmth

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
transparent roof materials allow more light to be introduced

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02
partitioning is reduced to encourage social interaction as well as light

hao-design-blank-project-taiwan-designboom-02

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5