hari architects: cocolo dental clinic
 
hari architects: cocolo dental clinic
oct 20, 2011

hari architects: cocolo dental clinic

‘cocolo dental clinic’ by hari architects in takushima, japan all images courtesy hari architects image © seiji koda

 

 

japanese practice hari architects has shared with us images of ‘cocolo dental clinic’, a single-storey medical facility in takushima, japan. situated on a site that is characterized by a nearby park and river, the design integrates natural elements into both its indoor and outdoor atmospheric make-up to familiarize the structure within the pre-existing components of the area.

 

 

hari architects: cocolo dental clinic exterior view image © seiji koda

 

 

simple and low-lying in its stature, the rectangular volume sits deep on the plot to generate frontal parking space close to a major road. a collection of trees have been planted around its glass facade, creating an approach that is garden-like in its assembly. a creased screen composed of solid and translucent panels fold around the trees to blur the boundary between the front garden and the building while providing privacy for the medical examination room within. this corrugated treatment continues into the interior, serving as free-standing dividers between individual operating chairs and stations.

 

 

hari architects: cocolo dental clinic street elevation with closed blinds image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic approach image © seiji koda

 

 

hari architects: cocolo dental clinic

front garden image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic folded screen image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic from above image © seiji koda

 

to further incorporate itself with the qualities of the immediate site, the interior of the clinic is naturally illuminated through floor-to-ceiling glazing to the south as well as two courtyard volumes that have been inserted into the layout. the space gains a larger perception by establishing an open concept plan devoid of enclosing hallways. the result is an intuitive and efficient circulation route that separates the medical examination rooms and waiting area on one side, and programs such as an x-ray room and storage for clinical records on the other. 

 

 

hari architects: cocolo dental clinic floor-to-ceiling window by examination room image © seiji koda

 

 

hari architects: cocolo dental clinic interior view image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic children’s area by the waiting room image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic seating image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic waiting area image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic interior courtyard image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic examination space image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic reception image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic entrance image © seiji koda

 

hari architects: cocolo dental clinic entry way image © seiji koda

 

 

hari architects: cocolo dental clinic night view image © seiji koda

 

 

hari architects: cocolo dental clinic site map

 

 

hari architects: cocolo dental clinic floor plan / level 0

 

 

hari architects: cocolo dental clinic floor plan / level +1

 

 

project info:

site area: 527.64 m2 floor area: 152.15 m2 / level 0, 29.49 m2 / level +1 total floor area: 181.64 m2

  • ditto savannahjones.

    tangtang
  • “the design integrates natural elements . . . ” Yeah, right . . . along with the ubiquitous telephone poles in the background. The poles certainly look more interesting than the the pathetic garden. I agree with nauzet just above . . . but having your teeth done in a public space is possibly like going to a public bath. You just pretend not to look or acknowledge anything is happening next to you. Am surprised the architects didn’t follow suit with the current vogue of “Origami Architecture: squeeze as much as you can into as little space as possible.” Why not two stories? Why so much space in the parking lot? Why don’t they get a Japanese gardener? Does everyone have to take their shoes off when they go into the clinic? How does one keep that white space clean? Why? Why? Why?

    savannahjones
  • it´s necessary to pass trough everyone untill you get to your room. Beautiful but not very useful. hearing what´s happening while waiting or been attended nearby is not very smart eather

    nauzet
  • ditto that

    dbkii
  • incredible dedication to detail

    toronto

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,111 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine