studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist 'stone forest'

studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist 'stone forest'

a showroom for italian furniture brand zanotta

 

HAS Design and Research completes this Casa Zanotta as the first furniture museum in China dedicated to the the renowned Italian furniture brand Zanotta. Since the brand’s founding in 1954, it has pursued a design language that harmonizes luxury and creativity. This new space is located in Hefei, and is surrounded by a bustling urban fabric of office buildings, parking lots, and traffic. The architects note that this high-density concrete city is ‘based on the premise of creating a functionally oriented urban texture, but it gradually runs counter to its unique local topography and environment.’

has casa zanottaimages © Su Shengliang, Schran Image

 

 

the stone forest: a maze of deformed columns

 

The team at HAS Design and Research introduces the Casa Zanotta as a ‘stone forest,’ referencing the natural geological formations found in Anhui province. The new interiors are thus occupied by an assemblage of irregularly shaped columns, their angled geometries suggesting organic cuts. The design is informed by the pre-existing space, which was divided between four heavy columns, each one meter in width. These large functional columns are preserved, and the array of interstitial ‘deformed’ columns navigates between them to create partitions.

has casa zanotta

 

 

a peaceful retreat from the city by has

 

HAS occupies its Casa Zanotta showroom with nearly one hundred stone columns. When flooded with natural sunlight, these volumes take on soft and complex shadows with their varied angles, which the architects hope will be experienced as ‘a natural space in a high-density concrete city.’ At night, light breezes are allowed to pass through the uneven gaps, ‘allowing the visitors to experience the peaceful and ritualistic atmosphere after work.
’

 

A foyer is enclosed by this stone forest and guides visitors to a skylit library and event space. Three distinct spaces take shape as circular volumes, all naturally lit from above. ‘The design implies the integration of an artificial stone forest and natural light to repair the natural texture of the city through architectural space and seasonal landscape,’ says the team.

has casa zanotta

 

 

The architects explain: ‘Casa Zanotta is a furniture museum and a perfect interpretation of a multi-functional space. It breaks the shackles of traditional furniture showrooms and combines functions with micro-libraries, art exhibitions, public events, and designer salons.

 

‘The result of the project is similar to the unique Anhui Stone Forest; it provides an open breathing space for the high-density concrete jungle and gives a place for visitors to cultivate their souls through the transformation of natural elements.’

has casa zanottanatural sunlight is filtered by the garden to create a peaceful space

HAS-casa-zanotta-hefei-china-designboom-05a

a quiet library showcases the furniture of Casa de Zanotta

has casa zanottavisitors are invited to meander among the ‘stone forest,’ discovering openings like meadows

HAS-casa-zanotta-hefei-china-designboom-07a

irregular spacing between the columns creates an organic effect

 

1/9
studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist ‘stone forest’
 
studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist ‘stone forest’
 
studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist ‘stone forest’
 
studio HAS crafts casa zanotta interiors as a minimalist ‘stone forest’
 
isometric diagram
isometric diagram
ground floor plan
ground floor plan
diagrammatic floor plan
diagrammatic floor plan
section
section
column diagram
column diagram

project info:

 

project title: Casa Zanotta

architecture: HAS Design and Research @has.design.and.research

location: Hefei, China

furniture: Zanotta@zanotta_spa

design team: Jenchieh Hung, Kulthida Songkittipakdee, Atithan Pongpitak, Muze Ouyang
lighting design: Jenna Tsailin Liu
lighting technology: Visual Feast (VF)
landscape consultant: Weili Yang
construction consultant: Zaiwei Song
furniture consultant: JP Concept
constructor: Hefei Botuo Decoration Engineering Co., Ltd.
gross built area: 300 sq.m. 

client: Simple Casa

completion: 2022
photography: Su Shengliang, Schran Image

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5