helen & hard: vennesla library and cultural center
 
helen & hard: vennesla library and cultural center
feb 16, 2012

helen & hard: vennesla library and cultural center

norwegian practice helen & hard (siv helene stangeland, reinhard kropf) has shared with us images of ‘vennesla library and cultural center’, a multi-level public facility in vennesla, norway. serving as a spatial connector between an existing community house, learning center, and a public square, the design is a direct result of the synergetic coupling of structures, manifesting as a series of gradually shifting ribs that provide structure in addition to furniture and storage for technical devices.

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley (also main image) / all images courtesy helen & hard

 

 

focusing on creating an inviting public domain, the library brings the city life into and through the building. a large glass facade serves as an open interface between the interior and the city’s main square, while an urban loggia provides sheltered outdoor seating for visitors. in order to reduce the energy needs of all three buildings, two long facades of the existing structures were used to minimize on total surface of the exterior walls. all new walls, floors and roof have been equipped with high-standard energy solutions.

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

 

 

accommodating for specific functional demands of the library’s different departments, the interior’s circulation and layout is defined by twenty-six structural ribs. each building component consists of a glue-laminated timber beam and column, CNC-routered plywood boards, acoustic absorbents, air conditioning ducts, and bent glass panes for lighting. intimate reading niches are generated between members, with shelving and storage built in to their structure. a direct result of the undulating ribs, the geometries of the roof exhibit sharp angles and corners, contrasting with the organic aesthetic of the interior. vertically-running slats control the level of daylight intake while maintaining visibility.
helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

helen & hard: vennesla library and cultural center
image © emile ashley

Save

Save

Save

  • Kudos !!!
    It is a building I would like to visit
    a building that would spark curiosity in me.
    thank you

    Paedra
  • how a wonderful place!

    janice
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,968 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine