‘hello wood’, an educational architecture platform and design studio based in hungary, has completed ‘project village’ in csórompuszta near lake balaton, hungary. the tiny ‘utopian’ settlement experiments with wood construction methods to create a variety of installations. completed over three years, the village serves as a rural campus for the nomadic faculty of the studio. 

hello wood project village hungary
all photos by tamás bujnovszky

 

 

the village unfolds across a two-hectare area with magnificent views in the remote countryside and was designed by the architects to become slowly inhabited as it was completed. in its complete state, ‘project village’ includes community centers, hostels, kitchens, and collective gardens. the spaces facilitate a variety of programming including lectures, concerts and parties. electricity and water are provided through solar panels and a communal well.

hello wood project village hungary
the enclosed structures have one entrance with a large central courtyard

 

 

as architects, we all have an idea of what the ideal village is like, but what makes this program interesting is that, once we are confronted with the actual needs of a community, constraints of the terrain, or the opinion of your neighbor, you need to be open to adapt,’ said johanna muszbek, curator of project village. the seven individual projects collectively create an adaptive environment that furthers collaboration amongst architects.

hello wood project village hungary
the tents serve as more private spaces to sleep or be alone

hello wood project village hungary
the ‘cloister house’ provides a flexible communal space which can adapt to multiple needs

hello wood project village hungary
‘cloister house’

hello wood project village hungary
‘cloister house’ nighttime view

hello wood project village hungary
‘hello pizza’ community kitchen invites community members to both cook and eat together

hello wood project village hungary
counters around the stove are at the same time both workspaces and dining tables

hello wood project village hungary
‘cross section’ takes the form of a tree-house shaded by the leaves of a nearby tree

hello wood project village hungary
the ‘garden courtyard’ invites users to work together and reflect upon the landscape

hello wood project village hungary
the ‘wood tower’ offers members views of the settlement from high above

hello wood project village hungary
the shape of the top of the tower alludes to the chimneys in csórompuszta

hello wood project village hungary
ed and act pavillion’ provides a flexible space for communal activities such as art or yoga lessons

hello wood project village hungary
drone view of the settlement shows its remote setting

 

 

video of design studio participants

 

 

 

Save

Save