henning larsen architects to complete medical faculty at sweden’s lund university
all images courtesy of henning larsen architects

 

 

 

henning larsen architects has been chosen ahead of BIG and white arkitekter to design a new medical faculty at sweden’s lund university. named ‘forum medicum’, the 25,000 square meter facility will consolidate the site’s various functions into one singular building. the scheme also aims to increase interaction between the faculty’s many different forms of education and research. the lower floors of the design remain accessible to the public, comprising a café and adaptable gallery-type spaces.

henning larsen forum medicum medical faculty lund university sweden designboom
the building’s top floors have been rotated 45 degrees

 

 

 

the distinctive appearance of ‘forum medicum’ is created by rotating the upper storeys 45 degrees. this results in a dynamic yet light volume that adapts to its surroundings and provides recreational spaces within niches and terraces.

 

‘the vision for forum medicum is to create a flexible building, making it possible to its layout to meet the requirements of the future’s changing needs for research facilities and approaches to teaching’, explain the architects.

henning larsen forum medicum medical faculty lund university sweden designboom
recreational spaces are found within niches and terraces

 

 

 

the solution meets the development of the space with great elegance and a structural idea that will be transferable to many other project types,’ commented the competition jury. ‘the architecture is varied and simple, while expressing lightness — an impressive deed, when taking the size of the building into consideration.’

 

no time-frame has yet been announced for the project’s completion.

henning larsen forum medicum medical faculty lund university sweden designboom
the lower levels of the design remain accessible to the public

henning larsen forum medicum medical faculty lund university sweden designboom
elevated areas of the plan overlook the lively ground floor

 

drawings

 

project info:

 

location: lund, sweden
client: akademiska hus
gross floor area: 25,000 sqm
year of design: 2015
type of assignment: invited competition
collaborators: arup copenhagen