HIBINOSEKKEI + youji no shiro renovate saitama kindergarten using shipping containers

 

 

 

this kindergarten in saitama, japan has been renovated using a series of stacked shipping containers. designed by HIBINOSEKKEI + youji no shiro, a team of architects who specialize in the design and construction of children’s facilities, the building seeks to convey a larger message regarding environmental responsibility and adaptive reuse. the kindergarten has had a presence in the community for over 50 years — a legacy which the architects were keen to preserve.

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
the kindergarten is located in saitama, japan
all images by studio bauhaus, ryuji inoue

 

 

 

constructed in a relatively short period of time, the building has been structurally reinforced to protect it against the threat of earthquakes. the architects arranged the kindergarten around a centrally positioned courtyard that contains a single tree. here, child care rooms open out onto a sheltered terrace that creates a pleasant outdoor area for recreation. internal spaces are lined with warm timber tones, establishing a comfortable and welcoming learning environment.

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
the original building has been renovated using a series of stacked shipping containers

 

 

 

the largest area of the scheme is a versatile hall that measures a total of 364 square meters. this area is capable of hosting a range of events including performances and gymnasium classes. offices at the kindergarten’s upper level features large windows that overlook the adjacent street. areas of plantation surround the building, providing a series of intimate green spaces for students to enjoy.

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
the architects arranged the kindergarten around a centrally positioned courtyard

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
the building has been structurally reinforced to protect it against the threat of earthquakes

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
a sheltered terrace creates a pleasant outdoor area for recreation

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
internal spaces are lined with warm timber tones

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
a comfortable and welcoming learning environment is established

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
the largest area of the scheme is a versatile hall that measures a total of 364 square meters

HIBINOSEKKEI-youji-no-shiro-OA-kindergarten-shipping-containers-saitama-japan-designboom-02
areas of plantation surround the building

 

drawings

 

project info:

 

name: OA kindergarten
location: saitama, japan
firm: HIBINOSEKKEI + youji no shiro
site area: 1,856.32 sqm
surface area: 641.80 sqm (container) + 364.36 sqm (hall)
building area: 647/86 sqm (container) + 364.36 sqm (hall)
photography: studio bauhaus, ryuji inoue

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save