HIBINOSEKKEI + youji no shiro organize school around central courtyard
photography by studio bauhaus, ryuji inoue

 

 

 

surrounded by rice fields, japanese architects HIBINOSEKKEI + youji no shiro have developed a nursery school based around the concept of wind power. organized around a central courtyard, each of the scheme’s volumes are interpreted as blades of a windmill – connected, yet maintaining a sense of independence. the one storey timber structure is surrounded with low canopies, enclosing a semi-outdoor space that serves as an area of sheltered communal recreation. wooden walkways link the various facilities, while floor-to-ceiling glazing is utilized to flood internal areas with natural light.

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
each of the scheme’s volumes are interpreted as blades of a windmill

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
the structures are connected, yet maintain a sense of independence

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
wooden walkways link the various facilities

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
the one storey timber structure is surrounded with low canopies

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
children eating within the school’s lunchroom

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
chalkboard paint encourages creativity 

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
floor-to-ceiling glazing is utilized to flood internal areas with natural light

HIBINOSEKKEI + youji no shiro shari hoikuen nursery school designboom
play corner

drawings

 

project info:

 

project name: D.S. nursery, ibaragi, japan
firm: HIBINOSEKKEI + youji no shiro
site area: 7,179.41 sqm
surface area: 1,710.22 sqm
building area: 1,464.90 sqm
photography: studio bauhaus, ryuji inoue