tokyo nursery by HIBINOSEKKEI + youji no shiro provides a connection with nature
all images by ryuji inoue, studio bauhaus

 

 

 

this nursery school designed by HIBINOSEKKEI + youji no shiro features a secluded playground that shields children from the passing street. located in a residential suburb of tokyo, the two-storey scheme is organized around this pleasant external area, which is populated with a variety of trees and lush vegetation. this provides the school’s young occupants with a direct connection with nature, something that is often lacking in urban life.

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
the nursery school is located in a residential suburb of tokyo

 

 

 

the architecture is designed to stimulate each of the five senses, with a range of tactile surfaces employed throughout the design. the architects placed a strong emphasis on using chemical-free materials, ensuring the children’s short and long-term safety. see more work by HIBINOSEKKEI + youji no shiro — a team who specialize in the design and construction of children’s spaces — on designboom here.

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
trees and vegetation are used throughout the scheme

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
the design features a secluded playground that shields children from the passing street

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
the project provides the school’s young occupants with a direct connection with nature

 

 


video courtesy of youji no shiro

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
a range of tactile materials are employed across the design

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
internal spaces are brightly illuminated

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
a large dining room encourages interaction

HIBINOSEKKEI-+-youji-no-shiro-SM-nursery-tokyo-japan-designboom-02
see more work by HIBINOSEKKEI + youji no shiro on designboom here

 

drawings

 

project info:

 

name: SM nursery, tokyo, japan
architects: HIBINOSEKKEI + youji no shiro
site area: 1,653.00 sqm
surface area: 622.32 sqm
building area: 978.56 sqm
photography: studio bauhaus, ryuji inoue