hiroyuki shinozaki architects: house T

image ©  hiroyasu sakaguchi 

all images courtesy of hiroyuki shinozaki 

 

 

 

japanese firm hiroyuki shinozaki has just shared images of a residence and studio for a couple on a flad-shped plot in the center of tokyo.

‘house T’ is conceptualized as a dwelling that doubles as a bookshelf. the built form makes the most use of the vertical axis with floors that

act like storage planes and program organized around voids. areas of activity are connected by a mix of views and apertures, creating a

dynamic type of open plan and freed section. furniture is placed on shelf-floors connected to a structural frame of columns and beams,

lending ultimate latitude to spatial composition. built volumes bolster each other programatically and structurally– wherein one plane

acts as a handrail or threshold, in an alternate space it is a bookshelf of wardrobe. each level is a floating stage, upon which light is hung to

theatrically enhance daily life. the quotidian becomes neatly packaged in an open network of boxes. 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

horizontal planes extrude beyond the typical wall vertex to become shelves 

image ©  hiroyasu sakaguchi  

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

each room becomes a stage for life 

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

plans remain open and interwoven on the flag-shaped site 

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

view up through the axially vertical home 

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

view of the seamless wall-storage system 

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

rooms visually connected with views and minimalist stitched together with circulation

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

top level view show the hanging stage-like lighting system 

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

exteriors show a narrow plot in dense central tokyo

image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

hiroyuki shinozaki architects: house T, tokyo

view into the home from one of the generous apertures 

 image ©  hiroyasu sakaguchi 

 

 

 

 

project info:

 

 

client: a couplelocation: tokyo, japansite area: 70.31sqmbuilt area: 75.62sqm(total)structure: wood flame, 2storystructure engineer: tatsumi terado structural studiocontractor: sinei, ltd.