naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
 
naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
jul 26, 2013

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa
all images courtesy of naoka horibe

 

 

naoko horibe architect’s office has designed a house in naruto that uses tectonic mass to respond to a flood-prone site. the inward-looking structure is centered around an open-air courtyard that affords the client-couple privacy, while providing good ventilation and generous amounts of diffused light. taking the flood risk into consideration, the foundation and floor are stilted and angled to promote runoff. the rooms are linked in a loop around the central courtyard– a gesture that manifests on the exterior in form of a slate-hued sweeping concrete crescent.

 

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

naoko horibe: crescent-shaped house in naruto
naoka horibe: cresent-shaped house in naruto
image © kaori ichikawa

 

 

 

 

project info:

 

location: naruto-shi, tokushima
primary usage: residence
structure: wooden construction, single story above ground
family structure: couple with two children
site area: 295.93 m2
building area: 124.28 m2
total floor space: 105.46 m2

  • Simple and beautifull. One aspect highly important is that it is well suited for senior people. As the world population gets older, architects should take this in consideration when designing anyting from an individual house to a monumental building.

    Sergio Stanislauskas

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,211 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine