nico van der meulen architects: house lam, johannesburg
 
nico van der meulen architects: house lam, johannesburg nico van der meulen architects: house lam, johannesburg
nov 27, 2012

nico van der meulen architects: house lam, johannesburg

‘house lam’ by nico van der meulen architects, johanesburg, south africaimage © david ross and barry goldman

 

 

when the client approached nico van der meulen architects, the brief presented was intended to alter and add to an existing 1950’s house and update its design. the first floor of ‘house lam’ had to be designed from scratch to accommodate the bedrooms and the ground floor had to be converted to an exclusively open plan living space. the rocky outcrop inspired the design, which was developed to maximize the surrounding views, making use of the nature feature without compromising the contemporary flowing aspect of the building.

 

in opposition to the original entrance at the top of the site, the architects created a new access at the lower ground floor of the 3-storey home withan internal staircase leading up to the ground floor living area. the existing foundations and structure offered an almost 300° view across johannesburg.this was used as a shell for the new design, which had to optimise views of the city to the west while still being orientated to the north to maximise sunlight.designed around a cantilevering pool, the entry level provides sight lines to the north and south across the city, connecting the lanai and recreational outdoorareas to the interior. a bridge on the upper level links opposite sides of the main and family bedroom suites. in all the rooms, the view is maximised thanks tothe wrap around balconies. M square lifestyle design, captained by phia van der meulen, meticulously chose the interior touches that would distinguish this house:a natural wood finish runs through the house, from the pool deck, the bridge on the first floor, the bedroom floors and to the furniture itself, givingthe interior a warm feel.

 

 

exterior approach to the entranceimage © david ross and barry goldman

 

 

the neutral colour palette within the interior was chosen to compliment the tones that were used in the buildings structural elements and to blend with the walnut wooden floors and stone feature wall. lighting plays an important role in the interior design. It was creatively placed to create a stylish well-lit core ambiance and beautifully illuminates the exterior of the house, so that it stands out against the rocky outcrop in the night sky.

 

 

the pool extends itself from insideimage © david ross and barry goldman

 

 

infinity poolimage © david ross and barry goldman

 

 

interiorsimage © david ross and barry goldman

 

 

the lounge and the open plan living areaimage © david ross and barry goldman

 

 

the lounge and the colours of the eveningimage © david ross and barry goldman

 

 

a mixture of bright and natural colours for the interiors have been chosen to match the exterior of the houseimage © david ross and barry goldman

 

 

infinity pool extending views out towards the cityimage © david ross and barry goldman

 

 

The open plan kitchen, dining hall and lounge extend to the exteriorimage © david ross and barry goldman

 

 

the main bedroomimage © david ross and barry goldman

 

 

The architecture blends with the surrounding natureimage © david ross and barry goldman

  • I am so disappointed this project is shown on designboom.com, a sad day indeed

    tank says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,121 subscribers
- see sample
- see sample