daigo ishii + future-scape architects orient sliced house of toilet
 
daigo ishii + future-scape architects orient sliced house of toilet
oct 03, 2014

daigo ishii + future-scape architects orient sliced house of toilet

daigo ishii + future-scape architects orient sliced house of toilet
all images courtesy of daigo ishii + future-scape architects

 

 

 

for the design of a public toilet house to a courtyard on the small island of ibukijima in japan, daigo ishii + future-scape architects has sliced a typical gable-roof building volume with a network of seemingly random vectors, resulting in the structure’s walls and slit windows. the project celebrates a typically avoided building type, and is conceived in a way which relates it to its position in the world and placement in time. specifically, the disparate angular geometries are informed by the direction of travel to specific international cities (tokyo, london, nairobi, new york, san paulo, and sydney) and the solar orientation at particular times of local ceremonies and celestial events (9:00 a.m. on five dates).

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

the gable form is sliced by an irregular arrangement of slit-windows and passageways

 

 

 

‘house of toilet’ was completed as part of the art setouchi triennale 2013, and intends to reflect qualities of the local built environment while simultaneously referencing international phenomena, in order to produce a new consciousness in those who experience the building.

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

daigo-ishii-future-scape-architects-house-of-toilet-designboom-11

orange lines reference travel trajectory to various cities while green lines reference solar orientations

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

the brown color of the exterior surfaces is based on the tonality of local buildings

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

an alley-like void passes through the mass to access the toilet rooms

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

the surfaces of the inner alley are clad in corrugated polycarbonate panels

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

interior spaces feature a stark contrast between dark surfaces and illuminated slit windows

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

sliced geometries extend to the bathroom counter tops

daigo ishii future scape architects house of toilet designboom

 

 

 

 

project info:

 

location: ibukijima island, kanonji-shi, kagawa-ken, japan
site area: 50.91 sqm
building area: 50.91 sqm
floor area: 50.91 sqm
completion date: july, 2013
client: kanonji city
function: public toilet
architect: daigo ishii + future-scape architects
structural engineers: takumi design office
mechanical engineers: akeno mechanical design laboratory
construction company: ii koumuten construction company

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,305 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine