standing opposite to the paris ring road, hubert et roy architectes’ ‘maison de la chine’ offers, behind a sound wall made of glass, a landscape of bamboo-covered ramps. it is crisscrossed with footbridges leading to the dorms, meeting rooms and workplaces meant for researchers and students.


perspective from the park of the international university campus

 

 

parisan based studio hubert et roy architectes‘ featured footbridges are a homage to the chinese landscaping culture and the art of harmonizing one’s environment. they also aim at improving the community’s quality of life.


student and researcher dorms face the park and are kept away from the traffic noise

 

 

the students’ and researchers’ dorms, distributed over eight levels, face the park and are kept away from the traffic noise, whereas the common rooms are oriented towards the ring road and the south. the latter are organized around three high atriums that are supplied with geothermal energy using ground-coupled heat exchangers. this allows the building’s thermal compactness to be adjusted throughout the year. shared spaces planted with bamboo evolve in different fashions from one floor to the next. they serve as extensions of the reception and cultural events areas located on the ground floor.


perspective from paris ring road — a landscape of bamboo-covered ramps behind a sound wall made of glass

 

 

the outdoor courtyard on the northern side has sunlight coursing through the building. here, it houses a garden where one can practice tai chi and other open-air activities.


shared spaces planted with bamboo are oriented towards the ring road and the south

 

 

various distinctive concepts — such as the image of a sinuous river and a dragon, a garden wall, a protective acoustic screen, an iconic chinese landscape, and footbridges in the controlled comfort of the atriums –, have merged to give shape to a building. it all embodies a reciprocal understanding of both french and chinese cultures, as well as a shared understanding of environmental issues.


all student rooms are offering views of the campus park


the project site along the ring road


conceptual sketch — the green landscape behind the glass screen.


ground floor plan


second floor plan


south elevation


section


section

 

 

project credits:

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news