hut to hut project in kumta, india supports eco tourism hut to hut project in kumta, india supports eco tourism
oct 03, 2012

hut to hut project in kumta, india supports eco tourism

‘hut to hut project’ by rintala eggertsson architects, kumta, india image © pasi aalto all images courtesy of rintala eggertsson architects

 

 

 

a team led by oslo-based rintala eggertsson architects constructed the ‘hut to hut’ project, a pair of prototype huts in the city of kumta, within the state of kanataka, india. the group included professionals from many fields, students and volunteers organized by the panchabhuta conservation foundation whom came together to address the growing issues of commercial tourism and resulting impacts upon the environment. to the east of the 14 kilometer long coastal site, a 1600 kilometer long mountain range is one of the most biodiverse regions in the world exhibiting over 5,000 species of flowering plants, 139 mammal species as well as 508 types of birds and 179 types of amphibians, highlighting the importance to protect the area.

 

in similar locations of the western ghats, villages and untouched scenery are being replaced with hotel complexes, sparking a proposal to promote eco-tourism by offering lodging which educates visitors during their travels. the initiative would instill a respect for culture and human rights while stimulating economic growth on a small scale.

two wooden structures on a stone masonry foundation image © pasi aalto

 

 

 

over a period of three weeks, the group began in a think tank format to generate conceptual building ideas which place the landscape as the culminating experience and then followed with construction of the structures. using renewable and local materials, the wooden pavilions were placed upon laterite stone masonry foundations. the eucalyptus framing was pre-fabricated and assembled on site. the elements were treated with cardenol, a cashew nut shell resin creating the deep reddish brown tone. woven bamboo screens the southern facades and nearby trees help adjust the micro-climate of the site. a single layer of mosquito netting enclosed the remaining elevations while openings to the north frame views of the rice paddies. white-painted corrugated aluminum roofs reflect excess solar gain.

image © pasi aalto

 

 

 

inside, furniture and integrated shelving walls made from plywood divide spaces while doubling as cross-bracing for the structure. one of the shelves features a steel pipe ladder to reach the upper level. local stone forms the kitchen workbenches and toilets. the plan is to use waterless toilets in future huts, using bio-digesters to generate a bi-product of fertilizers and methane gas. fertilizer is then used in the encompassing gardens for food production and the methane gas for cooking. solar panels charge the interior’s LED lighting. since local wells contain salty water, rainwater collectors will supply showers and direct solar radiation will heat the tanks. the orientation in diverse directions on the site will ideally lead to its adaption and introduction into existing situations, adding on to villages or creating one entirely.

image © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

images © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

image © pasi aalto

Save

  • I guess the locals do not need a screen when they dump.. why should some tourist. It is only missing a bed of nails.

    jim C. says:
  • I am in love with everything about this hut! :), even the toilet! 🙂 (although I wouldn\’t mind the extra screen or panel right there!)

    GlowyPR says:
  • Thats it, get those folks westernised, always a been a worthwhile venture.

    Jack White says:
  • Would like to see photos once its finished. Lets get a garden in there. Question. Can the huts be moved and what is the tie down of building to base. Those iron rods seem alfully insecure as far as facing the elements.

    Eddy says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news