loading video...

HW studio's 'hill in front of the glen' is a dwelling disguised as a subtle landform

a house disguised as a hill

 

HW studio arquitectos presents a poetic work of architecture, conceived as a house embedded into the landscape of el vaquerito, mexico and dubbed ‘the hill in front of the glen.’ defined by its sinuous curves emerging from the grass, the underground dwelling shows a simple organization — a single band which dips into the ground, and opens on each side onto either a framed view or a narrow subterranean courtyard.

 

the team comments on the development of the project, known in spanish as la colina frente a la cañada: ‘the idea that originated this project came from the subtle murmurs whispered by an environment like this, which were carefully listened to, and from the client’s search for protection and shelter.’

HW studio hill glen
image © dane alonso

 

 

hw studio’s design as poetry

 

the team at HW studio (see more here) comments on its ‘the hill in front of the glen,’how can one feel protected? and in any case, what can be done when feeling vulnerable? this question was accompanied by an image or perhaps a memory: that of a frightened child covering himself with a light bed sheet as he looks out to make sure he sees what is going on around him.

 

pulling a bed sheet to cover up is a very elemental act that alludes to the most basic part of the self; a bed sheet hides, protects, wraps, and creates a space underneath so safe and intimate that it is able to keep away any spirit, ghost, or demon that may be surrounding the room. at the same time, it generates a continuity in the beautiful living surface around the land, forming a new hill in a place already surrounded by many of them.’

HW studio hill glen
image © dane alonso

 

 

the hill in front of the glen

 

HW studio designs its hill in front of the glen as ‘an accent on the words of the poem, a comma, or in any case a question mark, but it should never be the poem itself.’ the team notes that the poetry takes shape already as the surrounding pines, the oaks, the sweet acacia, the fireflies, the road, the fence, the neighbor’s water well, the earth, the orchard, and the nightingale.

 

such accents in the poem were four concrete walls that emerged surprisingly from the landscape. two of them bear the land of this new hill that was created by raising the bed sheet, and two others frame the access and escort the guests on their way into the house.

 

the path is wide enough to walk it comfortably alone but narrow enough not to be able to do it accompanied. visitors to the hill in front of the glen are cast into a pilgrimage in solitude that leads to an old tree with such a significant presence that it was necessary to distort the linearity of one of the walls with a gentle curve to be able to pass next to it — so close that it is even possible to graze it..

HW studio hill glen
image © dane alonso

 

 

after crossing the tree threshold, going down a few solid pearled stone steps, and opening a heavy steel door, a concrete vault stands there, supporting the loads of the green bed sheet that rests on it. it gives a sensation of being inside a cold, dark, but cozy cave.

 

concrete was chosen as the main material because of a dream of this new rock melting while inevitably interacting with the forest, changing colors. grays that turned to greens, blacks and yellows that were gradually incorporated into the environment. the flooring would emphasize the aroma of wood that is perceived when surrounded by pine trees, giving balance to the cold temperature of the concrete. finally, the steel took place because with time and rainfall, it acquires an appearance like tree bark.

HW studio hill glen
image © cesar bejar

HW studio hill glenimage © cesar bejar

HW-studio-arquitectos-hill-front-glen-designboom-06a

image © cesar bejar

HW studio hill glenimage © dane alonso

HW-studio-arquitectos-hill-front-glen-designboom-08a

image © dane alonso

 

1/13
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 
HW studio’s ‘hill in front of the glen’ is a dwelling disguised as a subtle landform
 

project info:

 

project title: hill in front of the glen (la colina frente a la cañada)

architecture: HW studio arquitectos | @hwstudioarq

location: el vaquerito, morelia, michoacán, mexico

architects: rogelio vallejo bores, oscar didier ascencio castro
team: sergio antonio garcia padilla, jesus alejandro lopez hernandez, alberto gallegos negrete
construction: ARGA constructora

completion: 2021

photography: cesar bejar, dane alonso

ARCHITECTURE IN MEXICO (470)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (482)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2734)

UNDERGROUND ARCHITECTURE (81)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5