when HW-STUDIO began to work on the mercado ‘cantera’ project, its clients showed the design team an 8 x 40 m warehouse, located two blocks from one of the most visited squares in morelia — las rosas. they wanted to turn that winery into a gastronomic market. the architects admired the idea, but most importantly the silence that was felt, (uncommon quality in the downtown of a mexican city).  it has been a good opportunity to combine the studio’s design language with the archetypes of the past, exploring the relationship and the dialectic between both.


all images by bruno gomez de la cueva

 

 

during the 16th century, the old cellar was the backyard of a wealthy family’s residence. over time, some modifications have taken place due to reforms, ownership changes and different uses of the place, causing the space to lose its essence. the roof has been covered with aluminium sheet, the quarry walls have been flattened with cement and a marble and resin floor has been placed — very characteristic of the 60’s. mexican based firm HW-STUDIO thought the place had lost its soul.


HW-STUDIO’s mercado ‘cantera’ is located a few blocks away from one of morelia’s most important squares

 

 

the design process began by identifying the most popular food places in the area. public squares were the places where people concentrated to eat; either in a nearby restaurant, on the terraces or simply on a bench in the square itself. from there, HW-STUDIO identified some compositional elements: the axes, the axial routes, the volumes, the sky, the trees and the use of natural materials, incorporating each one into the project. in the case of the walls, the architects redesigned it to configure a similar atmosphere to one of morelia’s squares so that the market attendees felt in a familiar and natural place.


the architects admired the silence that was felt, uncommon quality in the downtown of a mexican city

 

 

every outdated element with architectural value has been rescued, while the new features present a formally and materially different nature. a white and defined environment that demonstrates its own presence and historical moment. with this, the design team would try to achieve a balance between the new and the old. a tree-lined central avenue has been drawn, flanked by two white longitudinal volumes. on each of these, two other transversal volumes have been assembled in the form of an inverted ‘L’, which serves to cover an area of tables at the bottom and create terraces at the top. however, its most important function is to frame, without exclusion, the different layers of architectural history left over the centuries. also, it is meant to intersect light and space in a way that their presence is emphasized and become intangible protagonists of the place.


a good opportunity to combine the studio’s design language with the archetypes of the past


every outdated element with architectural value has been rescued


while the new features present a formally and materially different nature


the design team achieves a balance between the new and the old


a white and defined environment that demonstrates its own presence and historical moment


its most important function is to frame the different layers of architectural history left over the centuries

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news