HYLA architects arranges singaporean home around spiral staircase
photography by derek swalwell

 

 

 

designed by HYLA architects, this three-storey dwelling in singapore greets its inhabitants with a swimming pool and patio surrounded by lush greenery. towering above the pool, a giant spiral staircase leads to the property’s guest room and gym. a glass bridge spanning lightly across the water’s surface leads into the living room, extending the scheme’s threshold, and highlighting the importance of the space within the house’s overall design. the rest of the property takes its cue from this scene, with the main living spaces punctuated with light, greenery and timber accentuation. scroll down to see more images of the home’s dramatic interior.

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

 

 

 

‘we introduced a large, two storey high semi-enclosed courtyard space at the front of the site within a long rectilinear box defined by two long walls’,  explained the design team. ‘in here we placed the swimming pool and created a dramatic entrance space for the house. a glass bridge spans across the pool and leads into the slightly elevated living areas. by doing this, the house has a focus to which the main areas can look into and yet still remain very private. furthermore, the main areas are now setback from the road and thus away from the noise at the front.’

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

HYLA architects jalan angjin laut singapore designboom

 

drawings

 

 

project info:

 

project name: bridge over water
location: jalan angjin laut, singapore
total floor area: 582.14 sqm
site area: 513.7 sqm
levels: 3 storeys + basement