HYLA architects: house 19

HYLA architects: house 19

‘house 19’ by HYLA architects, singapore all images courtesy of HYLA architects

 

 

 

another exploration in the larong 24A shophouse series presents ‘house 19’ by local practice HYLA architects. the re-design of the chinese baroque typology focuses on the contemporary re-interpretation of the existing interior. the main space contains a living room and kitchen on the first floor, in a newly opened double-height atrium space with thin louvers that filter out direct sunlight. glass doors can be pulled out to divide the otherwise continuous space into three sections, with a slender pool that defines the floor below the atrium creating reflections from the light above.

 

featured on the ground floor is the appearance of a tilted spiral staircase wrapped in thin metal bands that drills it’s way through the house, connecting the entrance to the second storey with two bedrooms and the new mezzanine floor for a third room. the wall of the second storey, like the stairs, consists of thin bands of metal, with a bulge that incorporates the bathtub. the floor is a rich mosaic of six different granite tiles that create a dynamic pattern, with hardwood in the private areas.

 

see designboom’s earlier coverage on other larong 24A shophouse series renovations by linghao architects and FARM.

interview with architect han loke kwang video © HYLA architects

HYLA architects: house 19 view towards bamboo garden

HYLA architects: house 19 staircase connection to first floor

HYLA architects: house 19 staircase connection to second floor

HYLA architects: house 19 (left) bedroom (right) longitudinal hallway

HYLA architects: house 19 views from the upstairs

HYLA architects: house 19 (left) bathroom with thin metal slit walls (right) bathtub with bulging wall

HYLA architects: house 19 bathroom

HYLA architects: house 19 third floor mezzanine

HYLA architects: house 19 original front facade

HYLA architects: house 19 floor plan / level 0

HYLA architects: house 19 floor plan / level 1

HYLA architects: house 19 floor plan / level 3

HYLA architects: house 19 section

HYLA architects: house 19 section

HYLA architects: house 19 location on larong 24A

  • There are so many details in this house which are so unnecessary and gratuitous- such as the pregnant bump on the wall, the heavily caged spiral stair, and the overdetailed skylights… What is the use of all these details? They do not add value to the beauty of the house. In fact, they are an unsightly visual clutter! The thing that bugs me the most is that pregnant wall– WHY???

    RobertoN
    Oct 12, 2012
  • Lovely. Sculptural but with many livable elements to the sculpture vs. some structures which are less accommodating of the inhabitants.
    Congratulations.

    rcvs1
    Oct 11, 2012
  • Beyond the sweet moments of somewhat disconnected design events throughout, most intriguing is trying to understand the cultural gap that appropriates seemingly needed space for the so-called water feature; the collection of these shops comprise a quite beautiful, albeit limited and sometimes confounding, expression of contemporary Chinese values.

    Chaszr
    Oct 11, 2012
  • Beautiful and little scary also.

    Nicky
    Oct 11, 2012

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5