a rotating timber screen fronts HYLA architects’ primrose avenue home
photography by derek swalwell
all images courtesy of HYLA architects

 

 

 

designed by HYLA architects, this 3-storey terraced house in singapore has a distinctive rotating screen on its front elevation that serves to deflect wind. the panel’s cross section has an aerodynamic boomerang shape that diverts strong breezes, while the other side is clad with timber to ensure required privacy at different times of the day.

 

the dynamic nature of the device also lends the façade an ever-changing pattern that corresponds with the mood of its users. internally, the lower level features high ceilings, while good cross ventilation is ensured thanks to a courtyard garden at the rear of the property. the staircase has a particular triangular cross section and remains well lit with a skylight positioned directly above.

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
the rotating screen on the front elevation serves to deflect wind

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
the lower level features high ceilings and white surfaces

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
good cross ventilation is ensured thanks to a courtyard garden at the rear of the property

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
the staircase remains well lit with a skylight positioned directly above

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
various washroom facilities are found at each level of the three-storey dwelling

HYLA architects primrose avenue to catch a breeze singapore designboom
the changing pattern directly corresponds with the mood of the home’s occupants

 

drawings

 

project info:

 

name: to catch a breeze
type: intermediate terraced house
location: primrose avenue, singapore
site area: 185 sqm / 1,991 sqf
gross floor area: 334 sqm / 3,595 sqf
status: completed june 2014
architect: HYLA architects
principal architect: han loke kwang
assistant architects: quek li-en, watinee roajduang
main contractor: renobest builder
structural engineer: PTS consultants
photography: derek swalwell