hyperSity architects renovates ruins of traditional chinese cave house
 

hyperSity architects renovates ruins of traditional chinese cave house

‘the cave house’ by chinese studio hypersity architects is a renovation of a derelict traditional cave dwelling in the shanxi region of china. the home is made of rammed earth for a local internet star. the site consists of a large barrel vaulted recess in the the earth with a large front courtyard that contained a cluster of three smaller dwelling along the southwest side. the architects began by demolishing this auxiliary volume to open the courtyard entirely and begin from the basic core elements of the site: a large cavernous space and an open forecourt. 

hypersity cave house
a rammed earth structure alludes to the earthen architecture that formed the traditional cave dwellings

 

 

in order to re-establish the boundaries of the site, hyperSity architects began by rebuilding the perimeter wall that provides both structural support and privacy. rammed earth was chosen to merge an architectural aesthetic with historical significance, alluding to the earth that has always existed as a building material manifested within a contemporary context. the large courtyard underwent the most significant transformation, now containing a bedroom, dining area, bathroom, storage rooms, and a kitchen housed in five offset volumes that form between them five open-air courtyards ensuring natural southern light makes its way to every space. 

hypersity cave house
the updated site sits next to the original state of the cave dwellings

 

 

taking the form of the barrel vault, curved walls and ceilings on all axes transition from room to room, form openings in the roof plane and act as shade structures. the original cave was renovated and converted into the primary living room and the grandmother’s room, in succession. between the interior and exterior, a timber screen wall allows light inside while obscuring views from the larger of the outdoor courtyards directly in front of the cave opening. due to the depth of the cave, a circular skylight was inserted in the center bisecting the separating wall between the bedroom and living area, forming a large light tunnel naturally illuminating the interior.

hypersity cave housecavehouseloess_hypersity
the perimeter wall provides privacy within the property

hypersity cave house
new vaulted forms provide for contemporary architectural features

hypersity cave house

grey tiles define courtyard spaces while white gravel defines planting areas
hypersity cave housecavehouseloess_hypersity

hypersity cave housecavehouseloess_hypersity

hypersity cave house
wood interiors and the original furniture play off the rammed earth walls to form a natural and familiar interior

hypersity cave house

hypersity cave house

smaller exterior courtyards connect the southern-facing volumes
hypersity cave house

hypersity cave house

hypersity cave house

the larger courtyard precedes the entrance to the original cave dwelling
hypersity cave househypersity cave house

the wooden screen wall filters direct sunlight
hypersity cave house

a new living room enjoys the largest volume of space and natural light
hypersity cave house

hypersity cave house
the central skylight creates a light tunnel separating the bedroom and living space
hypersity cave house

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • How does the Half Arch of Rammed Earth Levitate?

    Satish Madhiwalla
  • Wow – that is very special.

    Jim

    JimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,090 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine